Події
17 березня 2017
Українські моряки переймуть досвід у американських, які прибули до Одеси на кораблях НАТО
Спільні заходи необхідні для того, щоб українські Збройні сили досягли стандартів НАТО до 2020 року.
news-image

Екіпажі чотирьох кораблів НАТО, які сьогодні прибули з візитом до Одеси, проведуть спільні навчання з українськими моряками.

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

Про це було заявлено на прес-конференції, що відбулася в п'ятницю на борту штабного корабля ORP K. X. Czernicki («Конт-адмірал Ксаверій Черницький», ВМС Польщі). Командир ORP K. X. Czernicki Олександр Урбанович керує походом групи кораблів, до якої також входять три морські тральщики - ESPS Duero (Іспанія), FGS Rottweil (Німеччини) і TCG Alanya (Туреччина). Як зазначив Урбанович, українські моряки разом з іноземними колегами проведуть спільні навчання. 

«Ми покажемо, як виконуємо різні завдання для обміну досвідом і вдосконалення майбутніх відносин», - сказав командир корабля. Зокрема, військовослужбовці НАТО продемонструють майстерність володіння водолазним і протимінним обладнанням, відбудеться спільне відпрацювання прийомів боротьби за живучість судна.



Зазначалося, що частина занять пройде на суші. За словами заступника начальника штабу командування ВМС ЗС України з питань євроатлантичної інтеграції, капітана 1-го рангу Андрія Риженка, це стосується навчань з індивідуальними засобами дихання, з радіаційно-хімічного та радіологічного захисту.

«Нам дуже важливо використати цей досвід», - сказав він, наголосивши на важливості візиту вищеназваних кораблів для подальшого розвитку співробітництва між українськими ВМС і НАТО.

 Також будуть проведені тактичні маневри в морі: маневрування, радіозв'язок тощо. «Ми такі контакти максимально використовуємо на користь відродження національних ВМС. Ми максимально все робимо для нашого внеску в колективну безпеку в Чорному морі, а на перспективу - і в Світовому океані, як це було до 2014 року», - сказав Риженко. Як зазначив під час прес-конференції посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, прибуття кораблів НАТО в Одеський порт є доказом практичного співробітництва між Україною і НАТО. 

«Сьогодні дуже важливий день, важлива подія для Одеси, для України - чотири кораблі НАТО прибули з візитом в Одеський порт. Це є доказом практичного співробітництва між Україною і НАТО. Це також показує, що НАТО ваш друг і партнер, з яким Україна досить успішно співпрацює в рамках багатьох програм», - наголосив дипломат.



Він додав, що спільні заходи необхідні для того, щоб українські Збройні сили досягли стандартів НАТО до 2020 року, «як записано в офіційних документах уряду України». Як уточнили в прес-центрі командування ВМС ЗСУ, кораблі НАТО пробудуть в Одеському порту до 20 березня.

Читайте також: До порту Одеси прибули кораблі НАТО, які зможуть відвідати всі охочі (фото)
Читайте також: Волонтер показав тренування військових поблизу Донецького аеропорту
Читайте також: Бойовики «ДНР» та «ЛНР» погрожують вбивати дезертирів