Верховна Рада зменшила вплив Коломойського на "Укрнафту"
Для цього було внесено відповідні зміни до закону про акціонерні товариства
news-image

Верховна Рада ухвалила зміни до закону про акціонерні товариства щодо зниження необхідної відсоткової ставки для кворуму.

За відповідний законопроект №1310 проголосували 230 народних депутатів, передає  Є | Єдність.інфо з посиланням на сайт парламенту.

Законом встановлюється, що загальні збори акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій, мають кворум за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більш як 50% голосуючих акцій.

У попередній редакції закону кворум зборів вважався таким, що відбувся, за наявності 60% власників акцій.

В ЗМІ активно повідомляють, що даний закон прийнятий, в першу чергу, для відновлення контролю держави над ПАТ "Укрнафта", в якому державі належить 50% + 1 акція, однак проведення зборів акціонерів цієї компанії регулярно блокує група "Приват" Ігоря Коломойського, яка володіє більш як 40% акцій.

"Колись це мало відбутися. Парламент вирішив поставити крапку в іграх Ігоря Коломойського навколо "Укрнафти". Ну а "Народний фронт" вирішив більше не приховувати впливу на них губернатора Дніпропетровської області. Отже, Рада проголосувала ("Народний фронт" дав лише 13 голосів) за те, щоб на зборах акціонерів кворум тепер був 50 відсотків плюс 1 акція. Замість 60 відсотків плюс 1 акція... Я, Вікторія Воціцька, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Оксана Продан, Єгор Соболєв подавали свій законопроект аналогічного змісту, але вирішили відмовитися від нього на користь проекту Ляшка, аби не завалити спільну справу. У підсумку - лише 230 голосів, але нарешті перемога державних інтересів над олігархічними! Те, що багато років не вдавалося ухвалити, тепер сталося", - пише на своїй сторінці Фейсбук Сергій Лещенко.