Події
14 січня 2015
Трагедія під Волновахою: Нові подробиці та реакція світу
Число жертв досягло 12 осіб
news-image

Стало відомо, що у лікарні від поранень, отриманих в результаті обстрілу бойовиками пасажирського автобуса під Волновахою, померли ще дві людини, чоловік і жінка, повідомив глава міліції Донецької області В'ячеслав Аброськін.

Про це пише Є | Єдність.інфо.

"Разом - вже 12 убитих", - написав Аброськін на своїй сторінці Facebook у вівторок ввечері.

Нагадаємо, що вчора під Волновахою сепаратисти з "Градів" обстріляли український блокпост, де на той момент перебував автобус з мирними жителями. 10 осіб загинули відразу, ще 13 були поранені.

Реакція офіційної влади та ЄС

Вчора ввечері президент Петро Порошенко звернувся зі спеціальним зверненням до українців щодо трагедії під Волновахою та ініціював новий раунд моблізації.

"Нелюди, для яких крім знецінених рублів, нема більше нічого святого, навмисне вбили десятьох мирних громадян, серед них - і чотирнадцятирічну дівчинку. Ще 16 жінок та чоловіків - поранені, всі вони - цивільні особи. Ці смерті – на совісті об'єднаної деенерівсько-еленерівської банди та тих, хто за нею стоїть, з чиїх рук вона годується; хто її озброює, муштрує та надихає на криваві злочини", - сказав президент.

У Європейському союзі висловили підтримку сім'ям загиблих при обстрілі автобуса під Волновахою і підкреслили необхідність припинення вогню, передає "Інтерфакс-Україна".

"Наші думки - з сім'ями загиблих. Це підкреслює необхідність суворого дотримання протоколу про припинення вогню від 5 вересня та реалізації меморандуму від 19 вересня", - заявила прес-секретар Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Майя Косьянчич.

Реакція бойовиків та Росії

Разом з тим, самі бойовики та російські ЗМІ повторили свою поведінку після атаки на малазійський літак рейсу МН-17. Спочатку вони привітали знищення українського блокпоста, а згодом звинуватили в трагедії українських військових.

Максим Саваневський via Twitter

* з Твіттеру Максима Саваневського

Згодом на події відреагувала і офіційна Москва. У російському Міністерстві закордонних справ заявили, що вони обурені обстрілом автобуса у Волновасі. Про це ТАСС заявив уповноважений МЗС РФ з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов.

"Викликає обурення обстріл пасажирського автобуса під Донецьком. Черговий злочин київських силовиків", - сказав він. Долгов вважає, що дії Києва підривають зусилля з мирного врегулювання в Україні. Він зажадав "об'єктивного розслідування цього злочину, в тому числі з боку ОБСЄ та покарання винних".

Українці почали поширювати в Твіттері хештег ‪#‎JeSuisVolnovaha‬, співзвучний до надпопулярного Je suis Charlie на знак солідарності із загиблими під час атаки на сатиричний журнал Charlie Hebdo.

Нагадаємо, російські війська і терористи порушили Мінські угоди і перейшли в наступ уздовж всієї лінії розмежування. Повідомляється про безліч випадків загибелі цивільного населення. Бойовики і російські війська обстрілюють і тероризують мирне населення.