Події
14 січня 2015
Російський солдат, який вбив вірменську сім'ю, визнав свою провину
У Вірменії прикордонники затримали російського військовослужбовця, якого підозрюють у вбивстві сім'ї з шістьох людей у вірменському місті Гюмрі.
news-image

Як повідомляє агентство "Интерфакс", солдата строкової служби Валерія Пермякова затримали при спробі перетнути вірмено-турецький кордон, пише Є l Єдність.інфо із посиланням на Українська службу BBC.

Підозрюваного заарештували поблизу села Баяндур на кордоні з Туреччиною в західній частині Вірменії.

У понеділок вранці в місті Гюмрі, де дислокується 102-а російська військова база, з автомата була розстріляна ціла сім'я, в тому числі дворічна дівчинка.

Вижив лише шестимісячний хлопчик, який отримав поранення в груди і перебуває у важкому стані в реанімації. На місці злочину було виявлено автомат і армійські чоботи, за якими ідентифікували зловмисника.

Як повідомляє РІА "Новини", затриманий Пермяков під час допиту зізнався у вбивстві шістьох членів вірменської родини.

Агентство цитує начальника оперативної групи з розслідування злочину Унана Погосяна, який сказав у вівторок журналістам: 

"Пермяков, підозрюваний у вбивстві шістьох членів сім'ї Аветісянів у Гюмрі, визнав свою провину".

Резонансна справа

За словами кореспондента ВВС у Єревані, країна шокована масовим вбивством у Гюмрі, а особистий контроль над розслідуванням справи взяв президент Вірменії Серож Саргсян.

Російський МЗС у повідомленні на своєму веб-сайті висловлює співчуття близьким сім'ї, застреленої російським солдатом.

Разом із вірменським народом приголомшені жахливим злочином проти мирної сім'ї", - сказано в заяві російського зовнішньополітичного відомства.

Російське міністерство запевнило, що владі Вірменії надано максимальне сприяння для того, щоби притягти винуватців трагедії до "якнайсуворішої відповідальності".

Згідно з повідомленнями російських агенцій, затриманого Пермякова утримують на території російської військової бази. Коли його передадуть вірменським слідчим, наразі невідомо.

Мотиви незрозумілі

Прес-служба поліції зазначає, що військовослужбовець самовільно покинув розташування 102-ї військової бази.

Підозрюваний був переведений на службу до Гюмрі 3 грудня, передає сайт "Новини Вірменії".

Підозрюваний відслужив в армії півроку, а до призову перебував у полі зору правоохоронних органів.

Договір про створення російської військової бази в Гюмрі, який у 1837-1924 роках мав назву Александрополь, а в 1924-90 роках - Ленінакан, був підписаний після закінчення збройного конфлікту вірмен і азербайджанців довкола Нагірного Карабаху, що відколовся від Азербайджану на початку 1990-х.

Термін дії договору 1995 року становив 25 років і вибігав у 2020 році.

У серпні 2010 року президенти Росії та Вірменії підписали протокол про пролонгацію договору щодо російської військової бази в Гюмрі ще на 24 роки - до 2044 року.