Світ
15 січня 2015
Болгарський політолог: Балкани - найвразливіший регіон Європи
Великий бізнес в регіоні тісно пов'язаний з Росією
news-image

Financial Times опублікував статтю болгарського політолога Івана Крастєва під назвою "Балкани, а не Балтія, є найбільш вразливим місцем Європи", пишуть Є | Єдність.інфо з посиланням на ВВС.

Болгарський політолог нагадує, нещодавно канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила думку, що наступною мішенню російського президента Володимира Путіна можуть стати країни Балканського півострова.

На думку політолога, це несподіване для багатьох припущення канцлера "вартує того, щоб поставитися до нього серйозно".

Автор статті вважає, що в нинішньому році розвиток подій в Європі може піти за двома сценаріями:

1 - Кремль виводить свої сили зі східної України і прагне налагодити відносини із Заходом.

2 - російська влада перехоплює ініціативу, продовжуючи посилювати тиск на ЄС і всіма силами прагнуть роз'єднати країни Євросоюзу.

Логіка говорить про те, що якщо Росія хоче посилити свій тиск на Європу, їй доведеться це робити поза межами території колишнього Радянського Союзу"

За словами політолога, повномасштабна війна в Україні небезпечна для Путна, оскільки вона поховає в зародку Євразійський економічний союз, адже Білорусія і Казахстан вже ясно дали зрозуміти, що будуть противитися будь-якому перегляду кордонів на пострадянському просторі.

"Логіка говорить, що якщо Росія хоче посилити свій тиск на Європу, їй доведеться це робити поза межами території колишнього Радянського Союзу", - продовжує свою думку болгарський політолог.

Тим часом ситуацію в балканських країнах, за словами Івана Крастева, дестабілізувати вкрай легко, оскільки великий бізнес в регіоні тісно пов'язаний з Росією: досить вивести з цих компаній російські гроші, щоб під місцевими прозахідними урядами захиталися крісла.

Крім того, економіка Балкан досі в значній мірі залежить від російських енергоносіїв - будь-який перебій у їх постачанні може призвести до соціальної нестабільності. Крім того, влада балканських країн, констатує Крастев, загрузли в корупції.

"Контрольована криза на Балканах може дати Росії серйозні козирі в політичній грі, - міркує болгарський політолог, - Він змусить уряди багатьох європейських країн забути про Україну".