Світ
19 січня 2015
В Чечні проходить мітинг проти карикатур на пророка Мухаммеда
news-image

В столиці Чечні Грозному в понеділок, 19 січня проходить масова акція проти публікації карикатур на пророка Мухаммеда, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "ВВС-Україна".

Тисячі учасників акції зібралися в центрі чеченської столиці. Маршрут мітингу пролягає від площі "Хвилинка" до центральної мечеті імені Ахмат-Хаджі Кадирова "Серце Чечні", де учасники здійснять молитву і колективний намаз.

"Зібравшись в центрі Грозного, народ покаже всьому світу, що ми не дозволимо жартувати з ісламом, не дозволимо ображати почуття мусульман", - заявив раніше глава Чечні Рамзан Кадиров.

Нагадаємо, що 7 січня в Парижі троє озброєних чоловіків розстріляли в редакції сатиричного журналу Charlie Hebdo 12 співробітників та 2 правоохоронців, ймовірно, за публікацію журналом карикатур на пророка Мохамеда. Згодом протягом наступних днів від дій терористів загинули ще 5 осіб. На знак солідарності з загиблими журналістами ЗМІ по всьому світу опублікували на своїх шпальтах карикатури з Charlie Hebdo.Минулого тижня він назвав своїми особистими ворогами всіх, хто "підтримує право журналу Charlie Hebdo ображати релігійні почуття 1,5 млрд мусульман".

Колишній олігарх з Росії Михайло Ходорковський, який на сьогодні проживає в Швейцарії, закликав ЗМІ публікувати відповідні карикатури, за що глава Чечні Рамзан Кадиров назвав його "ворогом усіх мусульман".

Також Кадиров звинуватив главреда радіостанції "Ехо Москви" Олексія Венедиктова у спробах образити мусульман Росії і всього світу, поставивши в провину організоване на сайті радіостанції опитування про допустимість появи в ЗМІ карикатур на пророка Мухаммеда.

Мітинг "Іслам проти тероризму" вже пройшов в суботу в Інгушетії. У ньому, за офіційними даними, взяли участь близько 20 тисяч людей.

Акції протесту проти публікації карикатур на пророка Мухаммеда пройшли і в країнах Африки, зокрема в Мавританії, Алжирі, Малі, Сенегалі. Під час протестів у Нігері були підпалені сім християнських церков.