Суспільство
22 січня 2015
Близько 80 наркозалежних померли в Криму через заборону метадонової терапії
Основними причинами смерті стали передозування і суїцид
news-image

Мішель Казачкін, спеціальний посланець ООН з питань ВІЛ/СНІД у Східній Європі та Центральній Азії, повідомив, що в Криму після приєднання до Росії через скасування метадонової терапії померли вже близько 80 осіб.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на видання "Йод".

Всього в програмі брали участь 805 осіб, після референдуму в березні 2014 року вони поступово були позбавлені легального метадону. За оцінкою ООН, за цей час у Криму померли від 80 до 100 наркозалежних; основними причинами смерті стали передозування і суїцид. У російському МОЗ ці відомості категорично спростовують.

До цього глава російської Федеральної служби по боротьбі з наркотиками (ФСКН) Віктор Іванов запевняв, що замісна терапія не допомагала пацієнтам українських клінік, а вбивала їх.

Досвід, втім, розставив все по місцях: кримські пацієнти, позбавлені життєво необхідних їм препаратів, стали масово вмирати, пише видання. Йод з'ясував, у що перетворилася життя новоявлених росіян, яким не пощастило лікуватися випробуваним у світовій практиці, але забороненим в Росії методом.

Так, в Україні з 2004 року працювала програма підтримуючої метадонової терапії для наркозалежних. Замість героїну та інших кустарних наркотиків, які можуть призвести, крім самої фізичної залежності, до цілої купи ускладнень, від зараження крові до ВІЛ і смерті від передозування, пацієнти програми вживали метадон. Це синтетичний опіат (речовина, як і героїн, споріднене морфіну за властивостями), які вживають у вигляді таблеток - таким чином, усуваються ризики, пов'язані з внутрішньовенним введенням - в строгому дозуванні і під наглядом лікаря. Крім того, вони лише знімають синдром відміни - ту саму ломку - але не викликають ейфорії. Тобто заради задоволення їх вживати попросту безглуздо. Замісна терапія не ідеальна (все-таки, по суті, це заміна однієї залежності на іншу), але вона дозволяє пацієнтам жити більш-менш нормальним життям, позбавляє чорний ринок прибутку і допомагає боротися з поширенням ВІЛ. 

Українська програма ЗТ, особливо в Криму, показувала непогані результати. Але метадон, хоч і вирішує багато проблем, пов'язаних з кримінальними наркотиками, ігнорує головну: він теж викликає неабияке звикання. Втративши доступу до метадону, наркоман залишається один на один із залежністю, нітрохи не менш гострою і болючою, ніж від самого героїну.

В Росії, яка окупувала Крим в березні минулого року, ставлення до метадону радикально відрізняється від практик багатьох країн світу, зокрема й України. Віктор Іванов, директор ФСКН Росії, неодноразово і безапеляційно заявляв, що ніякої замісної терапії в Криму не буде.

Так і сталося. Спочатку було прийнято рішення, що відмова від замісної терапії в Криму буде відбуватися поступово до кінця 2014 року, але потім у відомстві передумали. Останній раз свою порцію замісних препаратів кримські пацієнти отримали в травні минулого року. А в грудні 2014 співробітники ФСКН публічно спалили в печі 30 кілограмів метадону, які вони вилучили в лікарнях Криму.

До кінця року без продовження лікування від суїцидів і передозування помруть 95% з решти жителів Криму, які брали участь у програмі замісної терапії, прогонозують експерти.