Події
15 серпня 2017
На Закарпатті відкрили канатну дорогу для гробів (відео)
Кладовище розташоване на протилежному березі від села, тому доправляти туди домовини доводиться над 40-метровою прірвою.
news-image

Небіжчиків у прикарпатській Пістині на цвинтар доправляють канаткою над глибоким урвищем із річкою. Єдиною альтернативою цьому є хиткий та вузький підвісний місток, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Кладовище розташоване на протилежному березі від села, тому доправляти туди домовини доводиться над 40-метровою прірвою. Механізм канатки здається простим: 100-метровий трос, натягнутий між двома берегами, накручується на "барабан". Ним їздить "каретка", у яку й ставлять труну. Однак через те, що вантаж делікатний, до керма пускають лише тих, хто успішно пройшов навчання.

На цвинтар можна дістатись і традиційно – пішки, однак цей метод селянам не до вподоби. Підвісний місток – єдина дорога із села на кладовище. Горяни кажуть, що ним дуже важко нести труну з покійником, оскільки місток вузький і сильно хитається. Люди часто ранились об металеві поруччя. 

"Коли зима, мороз, ожеледиця – слизько, важко нести. Дорога така, самі бачите, не можна спокійно пройти. До кладки несли учотирьох, а далі вже удвох. Не вміщуються люди і дуже тяжко", - розповідають селяни.

Живих на цю канатку селяни принципово не пускають. Пояснюють: це не розвага. Виняток готові зробити тільки для журналістів. "Туристи хочуть, але ми не катаємо їх", - каже житель с.Пістинь Юрій Гаврилів. Від мандрівки над прірвою журналісти відмовилися, навіть попри запевнення, що жодна домовина з канатки ще не падала. 

Читайте також: В Німеччині 75 людей застрягли на канатній дорозі над Рейном (фото)