Світ
28 січня 2015
Чехія: мер запропонував приєднати місто до Німеччини
У Чехії мер міста запропонував відокремитися від країни і приєднатися до сусідньої Німеччини, якщо влада країни не відмовиться від своїх планів щодо збільшення видобутку корисних копалин у регіоні.
news-image

Невелике містечко Гора-Свате-Катержини розташоване на кордоні із Німеччиною. І міський голова Лукас Пакоста не виключає приєднання населеного пункту до північного сусіда Чехії у випадку несприятливих обставин, передає Є | Єдність.інфо із посиланням на ВВС.

Громада побоюється, що заплановане розширення кар'єра може зменшити територію їхнього міста. Також, за словами мера, це знищить важливу магістраль.

"Дістатися до Богемії ми зможемо лише через гірські райони. Взимку будемо повністю відрізаними, але це не стане проблемою у випадку із Німеччиною", - сказав пан Пакоста.

Згідно з повідомленням, жителі містечка часто скуповуються за кордоном, а найближча до них лікарня - у німецькому місті Ольбернхау.

"Якщо Чехія залишить нас напризволяще, то з практичної точки зору поступитися на користь Німеччини - це варіант", - заявив міський голова.

Хоча його наміри поділяють не усі. Зокрема, місцевий шахтар:

"Це нісенітниця. Ми хочемося залишитися у складі Чехії і продовжувати видобувати вугілля, бо це приносить прибуток".

А колишній міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг назвав пропозиції про приєднання до Німеччини "небезпечними".

"Як і Донецьку та Луганську не можна від'єднуватися від України, так Гора-Свате-Катержини не можна від'єднатися від Чехії", - заявив він.