Війна
29 січня 2015
Військкомати викликають чоловіків, які не підлягають мобілізації
Чоловіків змушують пройти медкомісію і пропонують роботу.
news-image

В Україні військкомати почали викликати чоловіків, які за законом не підлягають призову на військову службу.

Як розповів житель Києва, аспірант денної форми навчання Олександр, у відділ кадрів навчальної установи дзвонять представники військкоматів і викликають офіцерів запасу без пояснення причин, повідомляє Є! Єдність.інфо.

По прибуттю до військкомату молодій людині повідомили, що йде перевірка даних, а потім запропонували роботу у військовій частині Києва.

 

 

"Я закінчив в університеті військову кафедру, зараз на другому курсі аспірантури денної форми. Мені сказали, що моя спеціальність офіцера 340003 (військова психологія) зараз дуже затребувана і запропонували йти до них на роботу", - повідомив Олександр.

При цьому, за його словами, у військкоматі не уточнили, про яку саме роботу йде мова і куди він спрямований. Якщо людина відмовляється, від нього вимагають ще раз довести, що він не підлягає мобілізації (принести довідку з навчального закладу), а потім відправляють проходити медкомісію.

Так, Олександра під час візиту військкомату відразу ж відправили до медиків, видали довідку з відміткою "Придатний" і вручили повістку з'явитися у військкомат ще раз для уточнення облікових даних.

Читайте також: За 9 днів мобілізації 2,5 патріотів зголосилися піти в армію без повісток, - Порошенко

За словами молодої людини, завтра з цієї повісткою його разом з іншими військовозобов'язаними повезуть в лікарню здавати додаткові аналізи, необхідні для висновку медичної комісії".

Читайте також: Мобілізаційний скандал у Харкові: деякі підприємства відмовляються віддавати військовим техніку

У коментарі в одному зі столичних військкоматів уточнили, що такі заходи робляться для уточнення облікових даних і запевнили, що в зону АТО відправляти аспірантів і студентів не будуть.

"Стаття 23 закону України" про мобілізацію та мобілізаційну підготовку передбачає, що студентів та аспірантів денної форми навчання не призивають, але для цього потрібно мати підтвердження", - пояснив представник військкомату.

Сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що чергова хвиля мобілізації в Україні проходить за планом. Так, з 20 січня вручено 73 тисяч повісток, за тиждень добровольцями зголосилися на службу 2,5 тисячі осіб. Ще 45 тисяч військовозобов'язаних пройшли медобстеження.

Під мобілізацію в Україні підпадають військовозобов'язані віком від 25 до 60 років. Призов на строкову службу в Україні здійснюватиметься з 20 років.

Мобілізовані громадяни не будуть відразу відправлятися в зону АТО, а пройдуть загальновійськової підготовку (7-10 днів), відновлення бойових навичок (15 днів) та бойове злагодження (15 днів).

Читайте також: У Харкові «погорів» на хабарі воєнком, який «відмазував» від мобілізації

Влада неодноразово заявляли, що новобранці - строковики взагалі не будуть направлятися в зону АТО. Також не будуть мобілізовані громадяни, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей. Мобілізації не підлягають аспіранти, студенти та "заброньовані" підприємствами люди.