Політика
29 січня 2015
Китай підтримує війну Путіна грошима, - ЗМІ
Російсько-китайський товарообіг минулого року досяг рекордних 95,3 млрд доларів
news-image

Фінансове забезпечення "псевдоімперскіх планів" президента Росії Володимира Путіна взяв на себе Китай, стверджує в статті для The Daily Beast Гордон Чан.

На його думку, можна говорити про "енергетичний альянс дракона і ведмедя". Зближення двох країн він називає "одним з найважливіших геополітичних подій століття".

"Президент Росії Володимир Путін рухає свої кордони на Захід, заглиблюючись в Європу. У південному напрямку, на Кавказі, російська армія в цьому місяці фактично поглинула Південну Осетію, що колись входила до Грузії. У листопаді минулого року Путін прибрав до рук приналежну Грузії Абхазію. Менше року тому він анексував Крим. Але поки норовливий російський лідер оббирає сусідів, його економіка валиться, - цитує автора Є | Єдність.інфо з посиланням на InoPressa. - Звідки він бере кошти на реалізацію своїх псевдоімперскіх планів? Відповідь вкладається в одне слово: Китай ".

У грудні минулого року експорт російської нафти в Китай в річному еквіваленті виріс на 86%. Рекордних показників досяг у минулому році і російсько-китайський товарообіг (95,3 млрд доларів). У жовтні країни погодили валютний своп на 24,4 млрд доларів. Протягом минулого року Путін зустрічався з китайським правителем Сі Цзіньпіном п'ять разів.

Перерахувавши ці та інші ознаки зближення Росії і Китаю, автор задається питанням: "Навіщо Китай все це робить?" На його думку, "в російському сильному лідері пекінські політики бачать не тільки людину, яка розділяє їхні погляди в широкому сенсі слова, і борця, готового кинути виклик Вашингтону, але й нужденного (і внаслідок цього зговірливого) молодшого партнера". Пекін отримує можливість розширити ареал використання своєї валюти, оскільки Росію, проти якої вводять все нові санкції, неухильно витісняють з побудованої навколо долара світової фінансової системи.

"Пекін, напевно, прийняв рішення за будь-яких обставин підтримувати російську економіку", - вважає Чан.

На думку автора, Росія стала "новою ареною битви" долара і юаня.

"За останні кілька місяців китайці ясно дали зрозуміти, що вони готові кинути на це довгострокове протистояння величезні ресурси", - підсумовує він.