Світ
30 січня 2015
Греція вимагає від Німеччини репарації за окупацію під час Другої світової війни
Грецька експертна комісія нарахувала, що Німеччина повинна Греції 11 мільярдів євро
news-image

У травні 1941 року над Акрополем в Афінах було піднято прапор зі свастикою. До 1944 року Греція була окупована вермахтом. Нацистська Німеччина грабувала і вбивала на всьому півострові. Економічна шкода від війни та окупації залишається предметом суперечок досі, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на DW.

Греція вважає, що в переговорах про репарації після краху націонал-соціалізму її інтереси були принижені. Новий прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас вимагає заново обговорити це питання. Він вважає, що Німеччина повинна заплатити Греції мільярди євро. Уряд ФРН подібні вимоги завжди відкидав. Грецькі вимоги давно покриті колишніми виплатами, вказує міністерство фінансів в Берліні.

Йдеться про прямий збиток від війни, тобто, грабежі, вбивства і руйнування. Німеччина свого часу виплатила жертвам націонал-соціалістичного режиму в Греції компенсації на загальну суму в 115 мільйонів марок ФРН. За договором від 1960 року це покрило всі вимоги індивідуальних компенсацій.

Але суперечки йдуть про примусову державну позику. У 1942 році "третій рейх" змусив Національний банк Греції видати йому безвідсотковий кредит на суму в 476 мільйонів рейхсмарок для покриття "окупаційних витрат". Гроші повернуті не були. Грецька експертна комісія нарахувала, що Німеччина повинна Греції 11 мільярдів євро.

Тема репарацій набрала гостроти після початку боргової кризи. У 2010 році Афіни змушені були звернутися за допомогою до Євросоюзу, щоб уникнути банкрутства країни. З тих пір частка Німеччини в кредитах, наданих Греції, склала 65 мільярдів євро.

Новий прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, ще будучи в опозиції, вимагав взаємозаліку боргів і репарацій. У Греції є юристи, які вважають таку модель прийнятною. При цьому вони аргументують це примусовою позикою в роки війни. Нові переговори про репарації 70 років після закінчення війни більшість експертів виключають.