Політика
31 січня 2015
У Мінську завершилась зустріч контактної групи
У Мінську завершилась зустріч учасників переговорів щодо ситуації на Донбасі, яка тривала понад три години.
news-image

Наразі ще не відомі результати зустрічі, а журналісти чекають на заяву від учасників, повідомляє Є | Єдність.інфо із посиланням на ВВС.

О 16 годині за місцевим часом учасники тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України прибули до будівлі Дипсервіс-холлу в центрі білоруської столиці.

Прес-служба президента Росії повідомила, що президент Путін телефоном обговорив перспективи мінських перемовин з президентом Франції Франсуа Олландом та канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

До Мінська прибули представник України Леонід Кучма, посол Росії в України Михайло Зурабов й представник ОБСЄ Хайді Тальявіні. До столиці Білорусі також прибули представники "ДНР" та "ЛНР" Денис Пушилін та Владислав Дейнего.

Відомо, що контактна група підготувала новий документ щодо України та сподівається підписати його у Мінську 31 січня. Він містить конкретні пункти, які мають забезпечити деескалацію конфлікту. Мова йде про негайне припинення вогню та відведенні важкого озброєння від лінії зіткнення, як було вказано у мінському меморандумі 19 вересня 2014 року. Також мова йде про можливість необмеженого постачання гуманітарної допомоги у зону конфлікту в Донецькій та Луганській області. В ОБСЄ уточнили, що документ остаточно підготували 29 січня.

Читайте також: У Порошенка розповіли про роль Медведчука у "мінських зустрічах"

Як відомо, запланована на 30 січня зустріч у Мінську не відбулась.

Представники самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" Денис Пушилін та Владислав Дейнего повернулись у Мінськ в суботу та оголосили свої нові умови. Вони назвали себе уповноваженими представниками й заявили про необхідність розробки та парафування документу для підпису сторонами.

"І головне, мають припинитись обстрілі з боку українських силовиків населених пунктів, адже керівники республік повністю залучені у процеси протидії обстрілам та ліквідації наслідків геноциду нашого населення", - йдеться у спільній заяві представників.

Водночас, у п’ятницю представники сепаратистів оголосили про наступ на Дебальцеве і захоплення Вуглегірська, що спростували українські військові. Також сепаратисти вимагають від України надати своєму представнику офіційний статус.

"Для перемовин на рівні керівників Донецької і Луганської республік потрібен представник, який займає досить високу посаду в Україні, а не приватна особа", - заявили сепаратисти.

Вони хочуть, аби представник України був уповноважений указом президента.