Політика
20 листопада 2017
У Німеччині провалилися коаліційні переговори, можливі нові вибори
Після місяця переговорів коаліцію не створено.
news-image

Блок Ангели Меркель, партії "Зелені" та "Вільні демократи" не домовилися про формування коаліції після місяця переговорів. Про це повідомляє Deutsche Welle, передає «Є!» із посиланням на Європейську правду.

Вільна демократична партія" (FDP) в ніч на понеділок оголосила про вихід з переговорів після того, як "досягнуті компроміси знову поставлені під сумнів.

"Краще не керувати, ніж керувати неправильно", - сказав лідер партії Крістіан Лінднер.

Пізніше у Twitter він коротко пояснив рішення своєї партії залишити переговори.

"Ми нікого не звинувачуємо в тому, що вони дотримуються своїх принципів, але ми також відстоюємо свої. Ми проголосували за те, щоб змінити поточні тенденції, але ми не змогли досягти згоди", - написав він.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що шкодує про провал переговорів, зазначивши, що вона та її консервативний блок вважали, що вони "перебувають на шляху, з яким ми могли б досягти згоди".

"Я дуже шкодую, з повною повагою до FDP, що ми не змогли досягти взаємної згоди", - сказала вона.

Меркель і надалі залишатиметься виконуючим обов'язки канцлера, але тепер перспективи формування нового уряду залишаються незрозумілими.

Її консерватори можуть провести переговори лише з "зеленими", щоб сформувати уряд меншості.

В іншому випадку, Меркель може спробувати переконати соціал-демократів, які були другою за величиною партією на вересневих виборах, приєднатися до неї, щоб знову сформувати велику коаліцію. Проте, СПДН неодноразово заявляла, що у майбутньому Бундестазі вона буде в опозиції.

Якщо обидва варіанти не спрацюють, то наступного року відбудуться дострокові парламентські вибори.

Меркель сказала, що у понеділок проінформує про провал переговорів президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, який має повноваження оголошувати  нові вибори. Це свідчить про те, що варіант створення уряду меншості з "зеленими" малоймовірний і Німеччина може знову піти на вибори.

Читайте також: Замість відставки Мугабе побажав «Добраніч»