Суспільство
21 листопада 2017
Українці возять дітей в «тури для щеплення» в Європу через дефіцит вакцин
Вигідніше за все зробити щеплення в Польщі — це ближче і та ж вакцина обійдеться приблизно у 1000 грн.
news-image

В Україні зароджується новий вид туризму в Європу — для щеплення. Наприклад, батьки, які не змогли знайти в нашій країні вакцину від вірусного менінгіту, все частіше вирішують везти своїх дітей щепитися за кордон. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Українські Новини.

Користувачка Facebook Аліса Проценко розповідає в соцмережі, що в місцевій поліклініці так і не змогла знайти вакцини від менінгококу (вірусного менінгіту), від якого в Києві вже померли три дитини. Тому жінка задалася питанням: чи є можливість прищепити дворічного сина під час поїздки до ЄС.

Її ідея сподобалася ще кільком батькам які запропонували скооперуватися і організувати груповий тур за вакцинами для дітей. За словами киянки Ганни Бірук, підтримала прищепний тур, сама ідея не нова — до надання Україні безвізу існували компанії, які оформляли спеціальну візу під медичні поїздки. 

"Вони зустрічали вас в аеропорту, записували до лікарів заздалегідь, виступали перекладачами під час спілкування, і допомагали при оформленні документів. Зараз все набагато простіше — чоловік літав на початку літа в Німеччину. Сам домовився і сплатив всі рахунки в клініці", — повідомляє Бірук.

Деякі батьки задалися закономірним питанням: чи можна буде просто приїхати в европоліклініку і зробити щеплення дитині.

"Головне заздалегідь записатися до лікаря і забронювати вакцину. На місці потрібно буде надати лише паспорт вакцинації, щоб лікар знав, які щеплення і коли йому робили", — заспокоює Світлана Дичкова, яка має подібний досвід.

Вона також додала, що вигідніше за все зробити щеплення в Польщі — це ближче і та ж вакцина обійдеться приблизно у 1000 грн. У Німеччині, за її словами, вакцина коштує до 1,5 тис. грн. При цьому киянка Наталія зазначила, що вже знайшла потрібну вакцину в Польщі і записалася до лікаря на початок грудня: 

"Там же відразу зробимо від пневмокока та грипу. Коштує це все на чотирьох (двоє дітей і ми з чоловіком) приблизно 20-25 тисяч гривень".

Читайте також:У Києві розпочалась профілактична кампанія проти грипу