Україні лишилось на реформи кілька місяців, - ЄБРР
Якщо найближчим часом МВФ не ухвалить план підтримки Україні, може трапитися дефолт
news-image

Україна не діє досить швидко, щоб запобігти фінансовому краху, попереджає керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Френсіс Маліж в останніх інтерв’ю щодо співпраці банку з Україною.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "Голос Америки".

"Зараз я бачу значно більше розмов про необхіднісь реформ, аніж самих реформ», - цитує банкіра агентство Bloomberg. - Йдеться про реформування країни, про справжні зміни, а не лише про ухвалення законів".

Френсіс Маліж вважає, що Україна, в першу чергу, має реформувати три основні галузі: банківський та енергетичний сектори, а також інвестиційне середовище.

Він радить почистити український банківський ринок від нечесних гравців, реформувати "Нафтогаз України", а також зробити чесними правила гри в економіці, щоб привабити міжнародних інвесторів. Для втілення цих змін, розповідає Маліж, український уряд має дуже обмежений час.  

Банкір позитивно відгукується про роботу керівництва Національного банку України, а девальвацію гривні та монетарну політику в інтерв’ю газеті "День" називає політичним рішенням. 

Сьогодні Україна дуже близька до дефолту, дає зрозуміти Френсіс Маліж:

"Якщо найближчим часом МВФ не ухвалить план підтримки Україні, це дуже ризиковано. Я б сказав, це питання кількох місяців. Було б дуже добре, якби МВФ затвердив свій пакет до кінця лютого". 
"Україні потрібні три речі: гроші, знання та політична воля. З грішми та знаннями ЄБРР готовий їм допомоти, а от політична воля – це 100% бажання самої України. Позитивні зміни потрібні українцям, а не банку чи Євросоюзу".