Політика
23 листопада 2017
Рада Європи вимагає від України пояснень щодо видворення грузинського журналіста
16 листопада журналіста грузинського телеканалу «Руставі-2» Тамаза Шавшишвілі було затримано силою.
news-image

Рада Європи направила українській владі запит з вимогою пояснити ситуацію з депортацією грузинського журналіста Тамаза Шавшишвілі.

Про це повідомляє спеціальна платформа РЄ щодо захисту журналістів, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

На сайті ЄС сказано, що 16 листопада журналіста грузинського телеканалу "Руставі-2" Тамаза Шавшишвілі було затримано силою та 17 листопада депортовано до Грузії. Затримання журналіста відбулося у квартирі, яку він орендував у Києві.

Відповідно до повідомлень, 15 озброєних чоловіків, які належать до українських служб безпеки, увірвалися у квартиру, вдарили його у обличчя пістолетом та зав'язали йому очі, – йдеться у повідомленні.

Шашвіашвілі було депортовано з порту Одеси на поромі, який морем йшов два дні з групою інших громадян Грузії, який звинуватили у діяльності, яка суперечить інтересам національної безпеки України.

Також українські правоохоронці заперечують застосування сили до журналіста, й наголосили, що співробітники служби не вдавалися до нелюдського поводження під час його депортації. Саму ж депортацію пояснюють тим, що діяльність Шавшишвілі завдавала шкоди інтересам національної безпеки України.

У ситуації з грузином на сайті Раді Європи відзначено найвищий, перший рівень попередження у зв'язку з "атакою на фізичну безпеку та недоторканість журналістів". Джерелом нападу вказана держава.

Своєю чергою, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у Facebook повідомив, що "українська влада має надати офіційні аргументи щодо обставин депортації та виправдання застосування сили до Тамаза Шавшишвілі".