Вчені довели болезаспокійливу функцію крику
Вскрикування від болю допомагає організму переносити неприємні відчуття
news-image

Вскрикування від болю допомагає організму переносити неприємні відчуття - і причина цього, скоріше за все, в тому, що витрачені на крик м'язові зусилля створюють перешкоди для больових сигналів, що йдуть у мозок. До такого висновку в ході експерименту прийшли сінгапурські нейробіологи, автори статті в журналі Journal of Pain. 

Вчені запропонували 56 добровольцям опустити пальці в крижану воду і тримати їх там як можна довше. Учасники експериментів могли мовчати, кричати «ой», натискати на кнопку, програвати записи зі своїм криком і, нарешті, слухати крики іншої людини. У другому випадку добровольці витримували біль довше всіх: 30 секунд в середньому на 5 секунд довше, ніж у ситуації мовчання).

Про причини описаного явища вчені поки що сперечаються. Найбільш вірогідна гіпотеза така: у мозку відбувається інтерференція сигналів болю і тих, що викликаються рухами м'язів, стверджується в статті.
Читайте також: У мозку людини є ділянка, яка відповідає за совість

Вони також звертають увагу, що звуки такого крику на різних мовах Землі дивно схожі: «ау» або «ауч» в англійській, «айна» в африкаанс, «айя» в італійському і «айо» у китайському. Всі ці крики об'єднує звук, при артикуляції якого рот відкривається, губи не змикаються, мова рухається мінімально - тобто, при мінімумі м'язових зусиль максимально збільшується гучність.

Раніше біологи припускали, що крик від болю виник у ході еволюції для попередження інших осіб про небезпеку.