Суспільство
3 лютого 2015
Тих, хто ухиляється від мобілізації шукатимуть по їх телефонах
Верховна Рада з другої спроби ухвалила в першому читанні закон №1849 про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексу України (щодо військових злочинів). Документ був підтриманий 240 голосами.
news-image

Спікер ВР Володимир Гройсман пообіцяв, що до другого читання законопроект буде підготовлений за скороченою процедурою і прийнятий в остаточній редакції вже наступного тижня, повідомляє "Сегодня".

Представляючи законопроект його автор Іван Винник підкреслив, що однією з ключових норм документа є можливість проведення негласного слідства стосовно тих, хто ухиляється від мобілізації.

"Тому що у нас багато, під впливом російської пропаганди, багато ухиляються від мобілізації", – підкреслив нардеп.
Читайте також: За відмову від мобілізації в "ДНР" погрожують розстрілом


Нагадаємо, поправки до Кримінального та Кримінально-процесуальні кодекси запропонували внести нардепи Іван Винник та Сергій Пашинський з двох правлячих фракцій.

"У 2014 році більш ніж у сім разів зросла кількість кримінальних злочинів, скоєних у військовій сфері (з 627 до 4617), у тому числі в 11,9 разів (з 341 до 4045) військових злочинів. Більшість з розслідуваних кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби пов'язані з ухиленням від військової служби (86,2%)", – пишуть вони в пояснювальній записці до законопроекту №1849.

Тому, зокрема, автори закону пропонують поширити на розслідування справ проти "ухильників" можливість застосування так званих "негласних слідчих дій". За чинним КПК вони (а це, серед іншого, і телефонна прослушка, і вилучення особистої кореспонденції, і читання "смсок") стосуються тільки деяких тяжких та особливо тяжких статей.

Читайте також: В "ДНР" планують мобілізувати 100 тисяч осіб

На думку ж Пашинського і Винника, негласне слідство повинно торкнутися "також кримінального провадження про військові злочини, пов'язані з ухиленням від військової служби (статті 407-409 ККУ), вчинені в умовах особливого періоду, під час проведення антитерористичної операції".

409-а стаття КК – це якраз і є "ухилення військовослужбовця від несення обов'язків військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби, підробки документів чи іншого обману". Крім того, спецзаходи можуть торкнутися дезертирів (ст. 408) або тих, які пішли в "самоволку" з частини солдатів і офіцерів (ст. 407).

Читайте також: Дітям ватажків «ЛНР» надрукували повістки в «армію» бойовиків