Суспільство
27 грудня 2017
Вітаміни проти грипу: що їсти, щоб не хворіти
Сонячний вітамін не тільки грає важливу роль в підтримці імунної системи і профілактики сезонної депресії, але і сприяє засвоєнню кальцію і фосфору в організмі.
news-image
Яку роль відіграють вітаміни у нашому житті? Для чого вони нам потрібні? І чи правда, що у них містяться безліч корисних властивостей для покращення здоров'я. Про це пише «Є!» з посиланням на портал Наша Мама.

Вітамін С

«Найвищий вміст вітаміну С - в цитрусових», - скаже впевнено школяр і виявиться неправий.

Сьогодні складно сказати, звідки пішов міф про цитруси, як рекордсменів за вмістом вітаміну С і, чому багато хто з нас вважають лимони і апельсини головним джерелом аскорбінки взимку. Насправді чемпіонами за вмістом вітаміну є ягоди шипшини. У 100 г сушених плодів цілих 1200 мг корисної аскорбінки.

Серед інших продуктів з вітаміном С є ще такі: чорна смородина, журавлина, чорниця, яблука та інше.

Вітамін D

Вітамін D виробляється в нашому організмі під впливом сонця. Але в холодну пору року сонячна активність низька і навіть довгі зимові прогулянки не завжди можуть заповнити денну норму. Тому особливу увагу потрібно приділити вмісту вітаміну D в меню харчування. Для цього корисно снідати яєчнею, готувати бутерброди з вершковим маслом і сиром, балувати себе натуральною червоною ікрою, пити незбиране молоко і йогурт, і не забувати про перевірений засіб - риб'ячий жир.

До речі, сонячний вітамін не тільки грає важливу роль в підтримці імунної системи і профілактики сезонної депресії, але і сприяє засвоєнню кальцію і фосфору в організмі.

Вітамін А

Вітамін А, або бета-каротин, - корисний антиоксидант, який гарантує гострий зір і гарний стан шкіри і волосся. Він сприятливо діє на імунну систему, сприяючи якнайшвидшому відновленню після затяжної хвороби. Крім іншого, цей вітамін допомагає зберегти міцність кісток і може зменшити ризики переломів після випадкових падінь, наприклад, взимку.

Багато вітаміну А в моркві, шпинаті, солодкій картоплі, гарбузі, хурмі, яєчних жовтках і соняшниковій олії.

Вітамін Е

Якщо на рішення простої задачі йде в кілька разів більше часу, ніж зазвичай, варто задуматися про поповнення в організмі вітаміну Е.

Його дефіцит помітно позначається на роботі мозку і швидкості реакції, а ось достатня кількість - навпаки, збільшує працездатність, поліпшує кровообіг і підвищує захисні функції організму.

Міститься вітамін Е в насінні соняшнику, арахісі і мигдалі, авокадо, шпинаті, оливковій олії. 

Вітамін В

Це цілий комплекс вітамінів, які відіграють важливу роль в клітинному метаболізмі. Вони необхідні для підтримки психічного здоров'я та фізичної витривалості людини, якнайшвидшого відновлення організму, відмінного настрою і самопочуття, високої активності.

Найчастіше фахівці говорять про дефіцит вітаміну В12. Він спостерігається у вегетаріанців, які відмовляються від вживання тваринної їжі. Їм обов'язково слід приймати вітамін В12 як харчову добавку.

Різні вітаміни групи В можна знайти в печінці, м'ясі (свинині, яловичині, баранині), квасолі, капусті, картоплі, моркві, горіхах, яєчних жовтках, висівках, темно-зелених листових овочах. 

Вітамін К

Без цього вітаміну життя людини навряд чи було би довгим. Вітамін К відіграє ключову роль в процесі згортання крові, знижує втрати кісткової тканини і запобігає переломам кісток. Дорослій людині потрібно близько 0,001 мг на добу вітаміну К на кожний кілограм його ваги. Фахівці називають його «кращої страховкою» для зимових занять спортом. 

Читайте також:Падіння бурульок і криг із дахів: у Києві вже є перші травмовані