Суспільство
15 січня 2018
Ахтем Сеїтаблаєв зніме фільм на основі повісті Івана Франка (відео)
Історичну драму на основі повісті Івана Франка Захар Беркут зніме режисер Ахтем Сеїтаблаєв.
news-image

Історичну драму на основі повісті Івана Франка "Захар Беркут" зніме режисер Ахтем Сеїтаблаєв. Про це пише «Є!» з посиланням на Gazeta.

Дія відбувається в 1241 році. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак вночі кілька місцевих мисливців - брати Беркути потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Лютий хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців під керівництвом Захара Беркута робить відчайдушну спробу зупинити ворога.

"Знімальний період плануємо запустити цього року. Зараз знаходимося у фазі активної підготовки - працюємо над костюмами та декораціями. Були в Карпатах на підготовчій експедиції. Співпрацюємо з консультантами. Хочемо зробити популярне кіно для глядацької аудиторії, але при цьому залишити всі сенси, що закладав автор твору. Для нас це серйозний виклик", - каже кінопродюсер Єгор Олесов.

Раніше режисером значився Іван Сауткін, який працює над фільмом "Максим Оса". Необхідність заміни пояснив продюсер Юрій Прилипко.

"Справа в тому, що з "Максимом Осою" не зовсім зрозуміла ситуація і Ваня не впевнений, що наші виробничі графіки не перетнуться. Порадившись разом з ним, ми вирішили змінити режисера. Ми запропонували проект Ахтему Сеітаблаєва. Йому дуже сподобалася сама ідея а нам його режисерське бачення", - каже Юрій Прилипко.

Сценарій до "Захара Беркута" написав Ярослав Войцешек. Команда фільму зустрілася з онуком видатного письменника, головою Міжнародного фонду Івана Франка паном Роландом Франком і підписала меморандум про співпрацю у рамках виробництва стрічки. Фонд здійснюватиме інформаційну підтримку та надаватиме консультації з питань творчості Івана Франка.

"Є фільм, який був знятий 1971-го року режисером Леонідом Осикою з вітчизняними акторами. Ми його неодноразово переглядали й були на деяких місцях, де він знімався. Частина з них увійдуть й до нашого фільму. Це хороша сенсова арка від першого фільму до нашого, але ми зніматимемо вже для сучасного глядача. Драматургія Франка — один з кращих прикладів світової драматургії, тому завжди актуальна. Ті події, які зараз відбуваються у нашій країні драматичні й трагічні, але наша історія дає шанс зрозуміти себе. З допомогою цього фільму ми ще раз хочемо розповісти хто ми є й що для нас Батьківщина, віра й гідність", - каже Ахтем Сеїтаблаєв.

Проект стрічки "Захар Беркут" став переможцем дев'ятого конкурсного відбору Держкіно. Бюджет фільму становить 75 млн грн, з яких 30 млн грн - це підтримка Держкіно. Фільм має вийти на екрани в 2019-му році.

Читайте також:«Інтер» вкотре впіймали на показі фільмів із прихильниками «русского мира»