Банк "Надра" визнано неплатоспроможним
В НБУ вважають, що він неплатоспроможний ще з 2009 року
news-image

ПАТ "КБ "НАДРА" віднесено до категорії неплатоспроможних, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на прес-службу Нацбанку.

Основна причина віднесення банку до категорії неплатоспроможних – недокапіталізація банку відповідно до вимог стрес-тестування та неприведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України, пояснюють в національному регуляторі.

Національний банк наголошує, що 99% усіх вкладників "НАДР" мають вклади в межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суми в 200 тис. грн, отже вони отримають свої вклади в повному обсязі. Однак частина клієнтів зі більшими обсягами вкладів (близько 1% від усіх вкладників) отримають свої вклади лише в межах суми, гарантованої Фондом.

Загальний обсяг усіх виплат вкладникам ПАТ "КБ "НАДРА" становитиме понад 3,6 млрд. грн. 

"Національний банк зазначає, що віднесення ПАТ "КБ "НАДРА" до категорії неплатоспроможних стало наслідком його нежиттєздатності ще з часу введення тимчасової адміністрації у 2009 році, призначення якої було викликано, зокрема, ризиковою діяльністю попереднього менеджменту на чолі з Гіленком І. В., який не забезпечив якісного управління банком та фактично довів його до банкрутства. Однак зусилля та заходи, що в подальшому вживалися менеджментом ПАТ "КБ "НАДРА" для покращення його діяльності та функціонування відповідно до встановлених нормативів, виявилися недостатніми в умовах фінансово-економічної кризи", - йдеться в заяві регулятора.

Акціонери банку не підтвердили готовність надати реальну і оперативну фінансову підтримку установі, у тому числі для погашення боргів, отриманих попереднім акціонером.

"Ми підтверджуємо намір залишити на ринку лише надійні та прозорі банки, які функціонують ефективно та стабільно виконують зобов’язання. Це необхідна умова для відновлення економіки країни, відновлення її економічного росту та добробуту громадян", – наголосив перший заступник Голови Національного банку України Олександр Писарук.