Політика
26 січня 2018
У МЗС України розчаровані, що РФ заблокувала розширення мандата СММ ОБСЄ на всю ділянку кордону на Донбасі
Мандат СММ ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк" продовжено.
news-image

Постійна рада Організації з безпеки і співробітництва в Європі на 1173-му засіданні 25 січня продовжила мандат Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на двох російських пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк", але не розширила мандата місії на ділянку російсько-українського кордону, що прилягає до тимчасово окупованих територій Донбасу. Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України.

У МЗС України зазначили, що підтримують продовження мандата місії на цих пунктах пропуску, але водночас розчаровані діями РФ.

Підтримуючи продовження мандата СММ ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" і "Донецьк", МЗС України висловлює глибоке розчарування позицією Росії, яка в черговий раз заблокувала розширення мандату місії на всю ділянку кордону, прилеглу до тимчасово не контрольованої урядом України території Донбасу, – ідеться в повідомленні.

У МЗС додали, що обговорення питання на засіданні засвідчило "ізольованість Росії в небажанні забезпечити дієвий міжнародний контроль на кордоні".

Такі дії свідчать про намір Кремля продовжувати постачання важкої зброї, військового обладнання, регулярних військ, найманців, підтримку терористичної діяльності на території України... Закликаємо Росію до неухильного виконання взятих на себе зобов'язань у межах Мінських домовленостей, зокрема положень п. 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року щодо встановлення контролю та постійного моніторингу ОБСЄ над тимчасово неконтрольованою ділянкою російсько-українського кордону, а також створення зони безпеки вздовж кордону з боку Росії, що є критично важливим для деескалації ситуації і мирного врегулювання на Донбасі, – заявили в українському зовнішньополітичному відомстві

.