Суспільство
9 лютого 2015
Соціологи зафіксували в Росії максимум антизахідних настроїв
Число росіян, які негативно ставляться до США, зросла в 2 рази в порівнянні з минулим роком і склало 81 відсоток.
news-image

Більш ніж у 10 разів збільшилося число росіян, які називають відносини між Росією і США ворожими (з 4 до 42 відсотків). Такі результати дослідження «Левада-центру», повідомляє Є! Єдність.інфо

За даними опитування, до Євросоюзу погано ставиться 71 відсоток росіян. При цьому 40 відсотків вважають, що відносини з Заходом треба зміцнювати, а 36 відсотків пропонують від нього дистанціюватися.

«За 25 років спостереження сьогодні у росіян гірше ставлення до Заходу і США, пов'язане з ситуацією навколо України і нерозумінням росіянами природи санкцій», - заявив в інтерв'ю заступник директора «Левада-центру» Олексій Гражданкін.

Він зазначив, що антизахідні настрої в Росії досягли свого максимуму. За словами соціолога, за ворожою політикою по відношенню до Росії респонденти бачать економічне підґрунтя, але виважено ставляться до позиції країни на світовій сцені: одні вважають, що економічний розвиток Росії не так успішно, як здавалося до кризи 2008 року, інші - що вона відстає від Заходу через те, що її як швидко зростаючого конкурента видавлюють з економічного простору.

Читайте також: Майже 70% росіян виступають проти введення військ РФ до України - опитування

Разом з тим, росіяни вважають поточну ситуацію швидше історичним непорозумінням, яке коли-небудь закінчиться, і відносини відновляться, говорить соціолог.

29 січня відбулось засідання глав МЗС країн ЄС, на якому було вирішено продовжити дію введених у березні 2014 року санкцій (заборона на в'їзд і заморожування рахунків) проти російських фізичних і юридичних осіб і представників ополчення Донбасу до вересня 2015 року (всього у переліку фігурують 132 людини і 28 компаній).

Міністри також домовилися зустрітися 9 лютого, щоб доповнити чорні списки новими іменами. Завдяки, зокрема, Греції узгодження ще одного пакету обмежувальних заходів проти Москви було відкладено. У ЄС очікують, що Росія чинитиме на ополченців тиск з метою виконання ними мінських домовленостей.

Читайте також: Нові друзі Росії в Афінах. Оновлений уряд Греції розхитує ЄС