Політика
11 лютого 2015
Кінцевою метою Путіна є руйнування НАТО, - думка
Якщо Кремль не заплатить реальну ціну за агресію, ми станемо свідками великої війни в Європі
news-image

Кінцевою метою президента РФ Володимира Путіна є "припинення діяльності НАТО", пише голова варшавського представництва Фонду Маршалла професор Ендрю Міхта в статті для The American Interest під назвою "Що далі?".

Про це повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на український МЗС.

Саме тому, на думку Міхти, Путін нещодавно обмовився, що в Україні йде боротьба проти одного з "легіонів" альянсу.

"Легка" перемога Володимира Путіна "різко знизить" безпеку Європи та Заходу. Її наслідком буде розкол України ("федералізація", "заморожений" конфлікт або "тимчасова угода з можливістю референдуму"), який надасть йому можливість переглянути кордони Європи.

"Крах" України поставить під сумнів недоторканість кордонів. Зокрема, першими можуть постраждати західні кордони країн Балтії. Для Росії питанням часу є те, що Захід прийме пропозицію Росії щодо "переведення" всієї України прямо або опосередковано під контроль Москви. Тому з точки зору "вгамування загарбницьких амбіцій" ключовим питанням є те, на чиїх умовах завершиться війна в Україні.

Сприяння слабкості провокує агресію. Доля України залежить від Заходу, зокрема від США та Німеччини. У разі, якщо Володимир Путін переможе, він виграє не лише Україну, але й успішно посіє розбрат у НАТО та нівелює стратегічну перемогу Заходу у "холодній війні".

Таким чином, попри надання військової допомоги Україні чи її відсутність, криза може сама перерости у серйознішу війну. Але, якщо Кремль не заплатить реальну ціну за агресію, ми станемо свідками великої війни в Європі в недалекому майбутньому, вважає автор.