Світ
15 лютого 2015
Рубль змушує мігрантів повертатися додому
Причина цього явища полягає в тому, що для іноземців робота в Росії стає все менш вигідною через збільшення прожиткового мінімуму в Росії.
news-image

Перекази таджицьких гастарбайтерів, що працюють в Росії, забезпечують 60% ВВП Таджикистану - і це без урахування тіньової економіки. У сусідній Киргизії, наприклад, той же показник становить 30%. Таджикистан як жодна інша держава у всьому світі залежить від грошових переказів з Росії, проте останнім часом, як пише Марія фон Усслар в своєму репортажі для австрійської газети Der Standard, все більше таджицьких гастарбайтерів повертаються на батьківщину і шукають роботу там, передає Є! Єність.інфо

Причина цього явища полягає в тому, що для іноземців робота в Росії стає все менш вигідною через збільшення прожиткового мінімуму в Росії. Антиросійські західні санкції укупі з падінням ціни на нафту істотно вдарили по рублю, який до середини грудня впав до історичного мінімуму. Через це по відношенню до іноземної валюти впав і таджицький сомоні. Більше того, останнім часом в Росії в якості робочої сили більшу перевагу віддають гастарбайтерам з України. За словами жінки з Таджикистану, вона сама в одному з московських відділень ФМС бачила таблички, на яких було написано, що "українців просять проходити до віконця без черги".

Ця непряма залежність Таджикистану від Росії викликає в експертів певні побоювання, йдеться далі. Експерти побоюються, що вже протягом найближчих місяців наслідки кризи можуть вдарити по населенню центральноазіатських країн, привести до серйозних проблем і викликати соціальні заворушення. Очікувати цього, слід уже навесні, оскільки взимку гастарбайтери, як правило, їдуть до своїх родин і роблять грошові запаси на зимові місяці.

Читайте також: 20 мігрантів з Африки померли від холоду по дорозі в Італію