Світ
16 лютого 2015
Московський суд визнав незаконним арешт багатодітної матері Світлани Давидової
Аргументами для рішення стали наявність у Давидової малолітніх дітей, її хронічне захворювання і відсутність будь-яких підтверджень, що вона може сховатися від слідства
news-image

Московський міський суд скасував рішення про арешт Світлани Давидової, яка обвинувачується у державній зраді, пише Є | Єдність.інфо з посиланням на "РБК".

Таким чином, суд вищої інстанції задовольнив апеляцію захисту Давидової на рішення Лефортовський суду. Її адвокат Євген Смірнов пояснив, що суд визнав рішення Лефортовський суду незаконним і скасував його. Але провадження у справі було припинено, оскільки раніше слідчий сам змінив запобіжний захід обвинуваченої.

"Сьогодні суд просто визнав помилку і виправив її, на хід слідства це ніяк не вплине", - сказав Смірнов.

Адвокат також зазначив, що поки сторона захисту не бачила всього тексту рішення невідомо, які саме аргументи Мосміськсуд поклав в основу цього рішення.

"Ймовірно, вплинуло те, що не було враховано при розгляді справи в Лефортовський суді - це наявність у Давидової малолітніх дітей, її хронічне захворювання і відсутність будь-яких підтверджень, що вона дійсно може сховатися від слідства", - вважає Смирнов.

Нагадаємо, що Давидова була затримана рано вранці 21 січня 2015 року в своїй квартирі в Вязьмі і доставлена в Москву, де їй пред'явили звинувачення в державній зраді (ст. 275 Кримінального кодексу). Згідно з матеріалами справи, багатодітна мати ще у квітні 2014 року подзвонила в українське посольство і повідомила про те, що військовослужбовці сусідньої військової частини могли бути спрямовані на схід України.

Читайте також:В Росії звинувачено в держзраді співробітника РПЦ

Згодом Лефортовський суд столиці видав санкцію на її арешт. Слухання пройшли в закритому режимі, оскільки в справі є матеріали, що становлять держтаємницю. Як стверджували адвокати пізніше, суд не дослідив питання про наявність у обвинуваченої двомісячної дитини.