Війна
20 лютого 2015
Чалий назвав терміни введення миротворчого контингенту в Україну
Рішення ООН про введення миротворців на Україну може бути прийнято через кілька місяців, проте цей процес можна прискорити.
news-image

Про це заявив в ефірі українського «П'ятого каналу» голова адміністрації президента України Валерій Чалий, передає Є! Єдність.інфо

«Кілька місяців (займе процес прийняття рішення - прим.). Необхідно рішення Генерального секретаря ООН, потім експерти виїжджають сюди для підготовки мандата, потім рішення Радбезу. В принципі процес можна прискорити, я думаю, що може бути місяць-півтора, якщо всі зрозуміють складність ситуації. Розгортання місії також займає деякий час », - розповідає Чалий.

При цьому голова адміністрації зазначив, що рішення Радбезу необхідно і для відправки поліцейської місії Євросоюзу. «Це місія з підтримання миру і безпеки. Це не Peace Enforcement, але, на відміну від ОБСЄ, це люди зі зброєю, "блакитні каски"», - сказав він, уточнивши, що головне завдання такої місії - фіксація порушень режиму перемир'я.

Читайте також: Штайнмаєр пообіцяв розглянути прохання України про миротворчу місію

Чалий також підкреслив, що Київ не відмовляється від мінських угод. «Нам тільки треба знайти спосіб та інструмент, як добитися їх виконання. Ми пробували ОБСЄ, цього недостатньо. Відбувається ескалація і нам необхідно виходити на інший рівень», - додав він.

18 лютого, Петро Порошенко запропонував Раді національної безпеки і оборони (РНБО) в якості мирного врегулювання ситуації в Донбасі ввести на схід країни поліцейську місію ООН і Євросоюзу. Вже пізніше він зазначив, що миротворців передбачається розмістити не тільки в зоні конфлікту, але й уздовж непідконтрольною Києву частини держкордону з Росією. При цьому він виключив участь в операції контингенту з РФ.

У самопроголошеній Донецькій народній республіці ідею про миротворців на російсько-українському кордоні різко розкритикували. Негатівно до ідеї ввести миротворчий контингент в Донбас поставився і постпред Росії при ООН Віталій Чуркін. Він зазначив, що подібна пропозиція з боку Порошенка ставить під сумнів намір України виконувати мінські угоди.

У Євросоюзі відзначили, що для розгляду подібної ініціативи необхідна більш чітка інформація про стан справ. Офіційний представник Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що у Вашингтона немає офіційного запиту від влади України. В ООН також повідомили про відсутність запиту з боку Києва.

Читайте також: Якщо Росія накладе вето на введення в Україну миротворців, то підтвердить участь в конфлікті