Суспільство
23 лютого 2015
Страхування стає розкішшю для автовласників
Долар, подорожчав з початку року з 16 до 30 грн, додав клопоту страховикам, які можуть позбутися значної частини бізнесу автострахування
news-image

Різке зростання курсу долара зробив КАСКО важкодоступним для клієнтів: вартість автомобілів зросла більш ніж у два рази, що спричинило й підвищення витрат клієнтів на КАСКО. Як передає Капітал, страховики попереджають, що клієнти, які не достраховали автомобіль, при попаданні в ДТП отримають обмежену суму виплат. Щоб не втратити частку ринку, страховики будуть просувати недорогі продукти з частковим страховим покриттям, передає Є! Єдність.інфо

Долар, подорожчав з початку року з 16 до 30 грн, додав клопоту страховикам, які можуть позбутися значної частини бізнесу автострахування. Адже в сегменті вартість страховки КАСКО прив'язана до ціни автомобіля, яка виросла через стрибки курсу. Наприклад, якщо в грудні автовласник купував страховку за 10,5 тис. грн, то зараз вона коштує майже 20 тис. грн.

Оцінити зниження обсягу продажів страховики поки не можуть, оскільки дані за січень вважають непоказовими.

"Перші два тижні місяця - святкові. Продажі на початку року традиційно невеликі. До того ж курс долара протягом січня залишався стабільним, і всі чекали зміцнення курсу гривні, тому не поспішали переукладати договори", - повідомили FinMaidan в одній з СК - лідерів сегменту КАСКО.
"У січні кількість укладених договорів КАСКО скоротилося на 20% до аналогічного періоду минулого року", - підрахував директор департаменту прямих продажів СК "Арсенал Страхування" Олексій Алексашин.


Проте в минулому році на прохання страховиків відреагували лише від 20% до 50% клієнтів. "Частина клієнтів підвищують страхову суму при внесенні чергового платежу, інші роблять це при переукладанні договору. Є категорія особливо відповідальних клієнтів, які самі, без всяких нагадувань, звертаються в наш кол-центр або до представників регіональної мережі після чергових змін курсу валют з проханням внести зміни і дострахувати автомобілі на нові страхові суми. Особливо це важливо для клієнтів, у яких транспорт постійно експлуатується і є основою бізнесу", - розповідає директор за напрямом "продукт-менеджмент" СК "Альфа Страхування" Ася Трубицька.

Читайте також: В Україні зміниться податок для власників автомобілів


Тому майже всі СК розробили нові договори страхування, які передбачають необхідність коригування страхової суми у разі зростання вартості автомобіля в період дії договору. "Валютна обмовка була введена тільки в грудні 2014 року, тому під пропорційну виплату підпадає мала частина клієнтів", - говорить керівник відділу страхування фізичних осіб та ВІП-клієнтів СК "ІНГО Україна" Анастасія Сиропоршнева. "PZU Україна" прописує в договорах можливість застосування пропорційної виплати в разі, якщо страхова сума менше ринкової вартості на момент ДТП більш ніж на 10%.

У СК "НОВА" індивідуально приймають рішення про застосування даного пункту в залежності від терміну співпраці з клієнтом, покупки їм інших видів страховок і збитків у минулому. А в СК "АХА Страхування", за словами заступника віце-президента з операційної діяльності Руслана Грабко, пропорційна відповідальність застосовується лише у разі невідповідності страхової суми вартості автомобіля на дату укладення договору страхування.