Світ
25 лютого 2015
Кіпр і Росія підпишуть військово-технічну угоду
Між Росією і Кіпром є угода про військове співробітництво
news-image

Під час перебування президента Республіки Кіпр Нікоса Анастасиадиса в Москві будуть підписані угоди про військово-технічне співробітництво і два документа гуманітарного характеру про можливості використання кіпрських морських і повітряних портів російськими кораблями і літаками. Про це глава кіпрської держави повідомив в ексклюзивному інтерв'ю першому заступнику генерального директора ТАСС Михайлу Гусману з нагоди офіційного візиту в Росію, передає Є! Єдність.інфо

Між Росією і Кіпром є угода про військове співробітництво, зазначив Анастасіадіс. У Москві, за його словами, "відбудеться його відновлення і актуалізація".

 

"Одночасно будуть підписані два документи з гуманітарної тематики, аналогічні тим, які ми маємо з Німеччиною, Францією та іншими країнами", - додав Анастасіадіс. Він наголосив, що Кіпр прагне до того, щоб існуючі "чудові відносини з Росією поширювалися також на сфери, в яких ми розвиваємо співпрацю і з іншими країнами".

"Ми ведемо діалог з РФ про сприяння, яке може бути відмовлено в разі здійснення під час криз операцій гуманітарного характеру на авіаційній базі "Андреас Папандреу" в районі Пафосу, а також щодо заходів військових кораблів в наші порти, зокрема, в порт Лімасола. Це так і відбувається, але ми хотіли би мати більш поглиблене структуровану угоду у тому, що стосується тих можливостей, які надаються Республікою Кіпр Російської Федерації. Повторюю, буде актуалізовано і існуюча угода у військовій сфері", - сказав президент республіки. Мова йде, за його словами, про те, що виключно у випадках аварійних ситуаціях або при проведенні гуманітарних операцій російські військові літаки і кораблі могли б використовувати відповідні порти Кіпру.

Раніше офіційний представник уряду Республіки Кіпр Нікос Христодулидис заявив, що Кіпр виступає за якнайшвидше відновлення стратегічних стосунків між Росією і ЄС.

Читайте також: Кіпр більше не планує розміщати у себе авіабазу Росії