Світ
25 лютого 2015
Мер Гонконгу закликав всіх, хто невдоволений владою брати приклад з вівці
Мер Гонконгу Лян Чженьін, торік зіткнувся з масовими протестами демократично налаштованих городян, порадив жителям міста в рік вівці брати приклад з цієї чудової тварини.
news-image
"Минулий рік був нелегким для Гонконгу, - зазначив Чженьін в офіційній заяві, яку було опубліковано в середу.

Передає новину Єдність.інфо.

"Я сподіваюся, що в цьому році всі жителі Гонконгу будуть черпати натхнення в овечому характері і будуть разом мирно трудитися на майбутнє Гонконгу", - заявив мер.
"Вівці добре відомі як лагідні і добрі тварини, які мирно живуть у своїх стадах", - додав Лян Чженьін, відомий серед своїх опонентів не інакше, як "вовк".

Від голови будь-якого іншого китайського міста таке побажання могло б здатися навіть милим, однак, мер Гонконгу знаходиться в особливому положенні.

Ще три місяці тому в місті збиралися багатотисячні демонстранти з вимогою відсторонити Чженьіна від займаної посади і провести відкриті демократичні вибори. Протести тривали 79 днів, проте не досягли своєї мети - Чженьін наразі займає свою посаду, а на наступних виборах жителям знову доведеться вибирати з кандидатур, попередньо схвалених Пекіном.

Протестний рух у Гонконгу почався у вересні після рішення китайського парламенту про порядок вибору глави міської адміністрації - згідно з ним, після 2017 року збережеться порядок на виборах мера, за якого кандидатури претендентів, які беруть участь у голосуванні, повинні бути заздалегідь узгоджені з китайським керівництвом.

Десятки тисяч людей вийшли на вулиці з вимогою провести прямі вибори, багато з них відмовилися йти додому. Після двох з половиною місяців протистояння протести були розігнані поліцією, 89 осіб було заарештовано.

Протестний рух у Гонконгу часто називають "Революцією парасольок", так як протести почалися в розпал сезону дощів. Згодом багато активістів стали використовувати парасолі для захисту від сльозогінного газу, а також в якості розпізнавального знака, незалежно від того, йде дощ чи ні.

Лідери "парасольок" вже заявили, що вівцями бути не збираються і пообіцяли організувати нові акції, зробивши їх більш частими і масовими - і це незважаючи на те, що учасники протестів вже зіткнулися з скороченнями в університетах і труднощами при влаштуванні на роботу.

"Це єдиний спосіб, який, на мій погляд, дійсно може чинити тиск на уряд, тому що, блокуючи дороги, ми викликаємо проблеми для економіки, і змушуємо державу реагувати, - говорить один з студентів-активістів по імені Гласьер Квонг, - Це підвищує для держави ціну його рішень, тому воно змушене буде реагувати ".