Політика
26 лютого 2015
Парубій: США є гарантом безпеки в Україні
Багато хто з критиків вважає, що США, надавши зброю, позиціонуватимуть себе як одна зі сторін конфлікту
news-image

Багато західних країн готові негайно надати зброю для України, однак чекають політичного рішення Сполучених Штатів з цього питання.

Про це заявив у четвер у Вашингтоні перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій, передає Є! Єдність.інфо з посиланням на Укрінформу.

"Я був у Канаді, спілкуюсь із багатьма європейськими колегами. Багато хто з них (цих країн. – Ред.) готовий постачати озброєння для України вже зараз, у тому числі Канада, яка восени вислала велику допомогу. Але всі вони чекають політичного рішення з боку США", - зауважив Парубій.

У цьому зв'язку він підкреслив, що "Сполучені Штати є не просто гарантом безпеки в Україні, а й лідером у Євроатлантичному блоці, а питання лідерства – це не тільки авторитет, але також і здатність приймати рішення та брати на себе відповідальність".

Що стосується позиції США стосовно надання зброї Україні, перший віце-спікер зауважив, що нині відбуваються політичні дискусії. "Це унікальний момент, коли і республіканці, і демократи об'єдналися у цьому питанні. Більш того, вони розробили графік, коли кожний з них говоритиме про Україну або в Конгресі, або на телебаченні, аби ця тема не сходила з суспільного обговорення", - наголосив він.

Читайте також:Захарченко знову висунув нові ультиматуми Києву

Водночас Парубій зауважив, що в американському уряді є певні застереження. Так, багато хто з критиків вважає, що США, надавши зброю, позиціонуватимуть себе як одна зі сторін конфлікту. Другий аргумент, який, за його словами, найчастіше використовується під час дискусій, - це те, що "постачання зброї тільки підвищить рівень ескалації конфлікту в Україні" й не вирішить жодних питань.

"Це, переважно, і є тими ризиками, які існують. І зараз ведуться консультації, як їх можна оминути", - наголосив Парубій.

Він висловив сподівання, що "найближчим часом ця дискусія завершиться політичним рішенням для України".

Що ж стосується нелетальної частини військової підтримки, то з багатьох позицій США і Україна вже дійшли порозуміння. "Зараз триває більш технічне визначення, коли і як ця співпраця відбуватиметься", - зазначив перший віце-спікер.

Читайте також:Новий вид озброєння: снаряди підвищеної вражаючої сили були застосовані проти сил АТО у Широкіному (відео)