Події
6 липня 2020
НАЗК розпочинає перевіряти, чи відповідає спосіб життя чиновників задекларованим статкам
Відтепер Україна – серед шести країн, які застосовують інструмент моніторингу способу життя.
news-image

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочинає застосовувати моніторинг способу життя. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Це допоможе виявити тих чиновників, які задекларували досить скромні статки та водночас користуються люксовими автомобілями, купують маєтки, отримують коштовні подарунки від найближчих родичів тощо.

Відтепер Україна – серед шести країн, які застосовують інструмент моніторингу способу життя. Тож випадки, коли чиновник, який заробляє 10 тисяч, їздить на «Мерседесі», тепер фіксуватимуть не тільки журналістські розслідування. Їх будуть встановлювати та опрацьовувати на рівні держави», – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Під час моніторингу способу життя НАЗК зокрема перевірятиме таку інформацію:

Користування об’єктами, які не вказані в декларації;

Відомості щодо отриманих подарунків;

Придбання об’єктів, вартість яких перевищує задекларовані активи.

Моніторинг здійснюватиметься на підставі журналістських розслідувань, інших повідомлень у медіа, інформації від громадян, організацій та з інших відкритих джерел.

Якщо НАЗК встановить невідповідність рівня життя суб’єкта декларування задекларованому ним майну і доходам, це стане підставою для здійснення повної перевірки його декларації.

Якщо в результаті моніторингу буде виявлено корупційні порушення – НАЗК повідомлятиме про це правоохоронним органам та іншим уповноваженим суб’єктам.

Довідка. Проведення НАЗК заходів із моніторингу способу життя передбачено Законом України «Про запобігання корупції». Відділ, який мав виконувати цю вимогу Закону, існував у структурі НАЗК і раніше, однак на практиці заходи з моніторингу способу життя не проводилися.

Як стало відомо, у Києві Служба безпеки України затримала колишнього заступника голови правління одного з комерційних банків, який за 25 тис. доларів "продавав" посаду начальника одного із управлінь Національного банку.

Нагадаємо, національне антикорупційне бюро разом з іншими силовиками затримало голову Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Балоня за підозрою у вимаганні майже 2 мільйонів гривень.

Також ми писали, що за процесуального керівництва Київської місцевої прокуратури № 6 затримано Генерального директора одного з Директоратів Міністерства освіти і науки України під час одержання 300 тис грн неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України).

Читайте також:Мільярди гривень і тисяча машин: що показали депутати і міністри в деклараціях