Суспільство
11 березня 2015
Поклонська каже, що її обіцяли розірвати, якщо вона стане прокурором Криму
За словами Поклонської, загрози йшли від співробітників Генпрокуратури України
news-image

Призначення на посаду прокурора Криму могло коштувати Наталії Поклонський життя, розповіла "прокурор" в інтерв'ю ТАСС, передає Є | Єдність.інфо.

На цю посаду вона була призначена рішенням Верховної Ради Криму (зараз - Державна рада) рівно рік тому - 11 березня 2014.

"Мені дзвонили, лякали, погрожували, розповідали, що я в тюрму сяду, що вб'ють, розірвуть, - згадує Поклонська. - Дзвонили співробітники Генеральної прокуратури України. Відверто і прямо говорили, що якщо я зараз покину прокуратуру Республіки Крим і піду, то вони будуть розцінювати це як добровільна відмова від злочинної діяльності. Якщо ж ні, то машина вже виїхала зі спецназом, мене заарештують, кинуть у камеру. я сказала, що краще я буду сидіти в камері, ніж служити фашистам ".

За словами Поклонської, пропозицію зайняти пост прокурора Криму в березні 2014 вона отримала від Сергія Аксьонова (на той момент "голови" Ради міністрів республіки), якого знала лише кілька днів. Вона стала другою кандидатурою на цю посаду - спочатку депутати затвердили Олександра Штехбарта, але пізніше він від посади відмовився.

"На той момент прокурором повинен був стати чоловік, його вже в президії (Держради Криму) погодили, але в останню хвилину він відмовився. І потім поступив мені дзвінок на мобільний, і Сергій Валерійович (Аксьонов) сказав:" Підеш прокурором, потрібно бути першим ". Я відповіла:" Звичайно піду, хоч прокурором, хоч бюлетені друкувати ", - розповіла Поклонська.
Читайте також: У новорічному привітанні Поклонська назвала возз'єднання Криму з РФ подією року

25 березня 2014 наказом генпрокурора РФ Юрія Чайки була створена прокуратура Республіки Крим в структурі відомств Росії, в.о. керівника була призначена Наталія Поклонська. А вже наступного дня МВС України включило її в список "осіб, які переховуються від органів досудового розслідування".

"Страху не було, треба було взяти на себе велику відповідальність, - згадує "прокурор" Криму. - Страх я викидала - потім буду боятися. Спочатку все зроблю, а потім вже побоюся. Потрібно було дуже багато зробити, щоб зібрати людей, показати, що ми за праве діло ".

На посаду прокурора Республіки Крим Наталія Поклонська була призначена 2 травня 2014 указом президента РФ, 7 травня вона прийняла присягу.