Війна
22 травня 2015
СБУ відкрита до співпраці з Amnesty International
Служба безпеки України готова до розслідування випадків катувань полонених терористів «ЛНР» і «ДНР» представниками ЗСУ, про які вказала у своєму звіті міжнародна правозахисна організація Amnesty International. 
news-image

Про це йдеться у повідомленні прес-центру СБУ, передає «Є».

У СБУ запевнили, що готові до діалогу з міжнародними організаціями стосовно умов перебування затриманих на території України. 

Важливо підкреслити, що ні у СБУ, ні в Україні не утримується жодних полонених. Сьогодні СБУ затримує осіб, які підозрюються у посяганні на основи державної безпеки, вчинення дій, направлених на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, терористичній діяльності, вчиненні інших правопорушень. За рішенням суду СБУ застосовує до них міру запобіжного заходу – тримання під вартою, - зазначається у повідомленні.

Також силовики зазначили, що надають постійний і безумовний доступ до затриманих осіб усім міжнародним організаціям, які опікуються правами людини, зокрема Міжнародному комітету «Червоного Хреста», Спеціальній місії ООН з прав людини, експертам з прав людини Європейського Союзу, ОБСЄ та Amnesty International.

Більше того, до затриманих мають доступ й українські правозахисні організації, Уповноважена з прав людини Верховної Ради України, адвокати.

СБУ наголосила, що готова спільно з військовою прокуратурою розслідувати кожен випадок, про який йдеться у звіті Amnesty International.

Нагадаємо, правозахисники Amnesty International зазначили, що полонених б’ють до переломів кісток, використовують електричний струм, наносять ножові поранення, підвішують до стелі та не дають спати, також погрожують смертю і не надають необхідну медичну допомогу.

Доповідь, яка складається із 36 сторінок, побудована на свідченнях осіб, що побували у полоні обох сторін. 17 з них перебували у полоні терористів, а 16 – перебували у полоні українців і утримувались представниками СБУ.

Читайте також: Amnesty International обурилася з приводу жорстокого поводження з полоненими в Донецьку