Київ
23 липня 2015
У Києві буде створено "Музей історії радянської окупації"
Київські депутати вирішили не руйнувати пам'ятки радянської доби, а зберегти.
news-image

Київські депутати вирішили використати європейський досвід, завдяки якому у багатьох країнах, де колись існувала радянська влада, пам'ятки соціалістичної доби не руйнуються , а на їх основі створюються парки та музеї, що стають туристичними об'єктами, передає кореспондент  «Єдність».

Всі знають, що прийнято закон про декомунізацію, є рішення Київміськради про інвентаризацію та подальший демонтаж пам'яток радянської доби. Таким чином, пам'ятники можна просто зруйнувати та викинути на смітник історії або створити туристичне місто.

Ми намагаємось йти шляхом не знищення, а створення, - зазначив у коментарі один із авторів проекту, депутат Київради Владислав Михайленко.

Сьогодня це питання винесено на обговорення під час пленарного засідання Київради. Робоча назва проекту - Музей історії радянської окупації. Втім, як повідомив Владислав Михайленко, наразі існує два проекти рішення, в які будуть вноситися правки, тому, можливо, назва буде змінена.

Думаю, назву визначить депутатський корпус при обговоренні. Крім того, обов'язково будуть консультації із громадою щодо назви та формату цього парку, - сказав депутат.

Київські  депутати поки не визначились, в якому форматі буде втілена ця ідея - у вигляді парку чи музею. Крім того, потрібен час щодо визначення історичної чи культурної цінності пам'яток. Втім, рішення буде прийняте у найближчий час.

Ми не повинні затягнути цей процес - бо вже розпочався демонтаж пам'яток радянської доби, тому їх необхідно кудись вивозити. А створення музею - то кропітка робота, процес, що займе багато часу, тому, можливо, наразі правильним рішенням буде саме створення парку. А потім можна буде подумати і про музей, - зазначив Владислав Михайленко.

 Для облаштування парку планується залучити кошти меценатів.    

Читайте також: «Київ посів третє місце у світі за найкращими краєвидами» - у Київміськраді обговорювали питання історичної спадщини.