Суспільство
24 грудня 2015
У "ЛНР" повідомили про критичну ситуацію щодо захворюваності на туберкульоз
У ситуації, що виникла, влада "республіки" звинуватила Україну.
news-image

Війна і економічна блокада Києвом Донбасу призвели до зростання захворюваності на туберкульоз в "ЛНР". Про це сьогодні заявила глава Мінздраву "ЛНР" Лариса Айрапетян, передає «Є!».

За підсумками цього року показники захворюваності на туберкульоз у нас критичні, - сказала вона.

Про масштаби проблеми у своїй доповіді розповіла головний лікар Луганського туберкульозного диспансеру Галина Роєнко.

За її словами, однією з найважливіших причин сформованої ситуації стали поточні події - війна і "здійснювана Києвом економічна блокада, які призвели до різкого погіршення соціальної обстановки, міграції населення і гострого дефіциту медичних працівників".

Найбільшу тривогу фахівців викликає значна кількість деструктивних форм туберкульозу серед вперше виявлених хворих, масивне бактеріовиділення, збільшення поширеності хіміорезистентного (стійкого до препаратів - ред.) туберкульозу. Все це призводить до зниження якості лікування і, як наслідок, - збільшення показника смертності.

Як повідомила Роєнко, складна епідеміологічна ситуація сьогодні відзначається в Краснодонському, Свердловському, Антрацитівському та Слов'яносербському районах, але особливо гостра ситуація склалася в Лутугинському районі Республіки.

Висновки невтішні. Епідемічна ситуація з туберкульозу - складна і напружена. Все населення "республіки" відноситься до групи ризику. Якщо зараз ми нічого не зробимо в боротьбі з хіміорезистентним туберкульозом, то відкриється другий невидимий фронт, і невиліковний туберкульоз буде нещадно "косити" населення "республіки", - заявила Роєнко.
Читайте також: Суд РФ відхилив позов Олега Сенцова до ФСБ і російських ЗМІ