Зберігайте спокій та вірте у ПРО, - радять ізраїльські вчені
Віра у дієвість протиракетної системи допомагає подолати посттравматичний синдром.
news-image

Вчені з університету імені Бар-Ілана (Ізраїль) з'ясували, що віра в ефективність системи протиракетної оборони "Залізний купол" у поєднанні із психологічною стійкістю до стресу може зменшити симптом посттравматичного розладу у людей, які пережили військові дії в секторі Газа в 2014 році. Як повідомляє «Є!», результати роботи опубліковані в Journal of Clinical Psychology. 

Дослідники провели опитування 1250 дорослих чоловіків і жінок, які перебували в межах досяжності ракет в Ізраїлі під час конфлікту. Респондентам задавали питання, чи були нанесені поранення їм або їхнім родичам або були пошкоджені будинки. Впевненість в ефективності протиракетної оборони оцінювалася за п'ятибальною шкалою. Крім того, учасникам опитування пропонувалося оцінити ймовірність успішної роботи системи (від 0 до 100).

Результати показали, що психологічна стійкість до стресу і переконаність у здатності "Залізного куполу" протидіяти ракетній атаці полегшували симптоми посттравматичного синдрому. Протиракетна система, таким чином, може не тільки рятувати життя, а й зміцнювати почуття безпеки у громадян, що живуть у зонах бойових дій.

Військова операція 2014 року мала назву "Незламна скеля". Її мета полягала у знищенні військової інфраструктури ісламістського руху "Хамас", який правив у Газі. Від початку операції в бік Ізраїлю з Гази було випущено понад чотири тисячі ракет.

Читайте також: Зелене світло полегшує головний біль, - вчені