Дитячий плач руйнує мозок батьків
Немовля, що постійно плаче, не тільки порушує спокій у родині, але й негативно впливає на роботу мозку дорослих.
news-image

Як повідомляє «Є!», канадські вчені з'ясували, що безперервний дитячий плач негативно впливає на роботу мозку батьків, знижуючи їх ступінь уваги, необхідної для вирішення різного роду завдань і стимулюючи більш значний когнітивний конфлікт. При цьому сміх дитини, як з'ясувалося, не має такого ж ефекту.

Автори дослідження вивчили вплив дитячого плачу і сміху (в даному випадку, аудіозаписів цих звуків) на виконання різного роду когнітивних завдань у дорослих. Наприклад, добровольців просили швидко розрізняти кольори надрукованих слів, при цьому ігноруючи значення самих слів, що повинно було викликати когнітивний конфлікт.

В ході експерименту активність мозку добровольців вимірювалася за допомогою електроенцефалограми, яка проводилася негайно після аудіозаписів із голосами немовлят. Когнітивний конфлікт в мисленні дуже важливий, оскільки саме він формує увагу - одну з найбільш важливих виконавчих функцій мозку людини, необхідну для виконання завдань або прийняття рішень.

Як показали спостереження, дитячий плач викликає неприйняття у дорослих, проте він також може створювати адаптивну реакцію, перемикаючи когнітивний контроль батьків в режим більш ефективного реагування на емоційні потреби дитини, одночасно враховуючи й інші виклики у повсякденному житті. Плач дитини активує когнітивні конфлікти в мозку, але він також може вчити батьків, як їм більш вибірково фокусувати свою увагу.

Читайте також: Вчені визначили, яка нація найдопитливіша