Шоу-біз та культура
11 листопада 2016
«Фашисти в окопах» - репортажі про війну в Україні перемогли на фестивалі у Польщі
На Фестивалі мистецтва факту виграли фільми польських і білоруських журналістів.
news-image

Війна в Україні – це головна тема фільмів-переможців четвертого Фестивалю мистецтва факту (4. Festiwal Sztuki Faktu), передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Наприкінці минулого тижня у Торуні урочисто звершилося триденний конкурс польських репортажистів та документалістів. Гран-прі фестивалю отримали журналісти польського телеканалу TVP Info Рафал Станьчик та Ярослав Ґєрмазяк за репортаж «Фашисти в окопах». Відзнаку журі отримав також фільм незалежного білоруського телеканалу TV Bielsat «Пензі замість автоматів».

Це історії про життя у східній Україні під обстрілами російських сепаратистів та найманців. Рафал Станьчик і Ярослав Ґєрмазяк з TVP Info на лінії фронту у Маріуполі познайомилися із солдатами батальйону «Азов», яких західні мас-медіа звинувачують у неонацизмі. Так, дещо випадково, поляки зробили репортаж «Фашисти в окопах».

Думаю, що кожен журналіст, репортер, котрий перебуває у конкретному місці, бачить, що відбувається і шукає тему, то він використовує момент, - сказав журналіст TVP Info Ярослав Ґєрмазяк.

Іншу, без пострілів та поранених, картину війни в Україні «намалював» білоруський журналіст у Польщі телеканалу TV Bielsat у стрічці «Пензі замість автоматів». Картина здобула першу нагороду у категорії «документальний фільм». Камера супроводжує білоруських художників під час пленеру у Донбасі.

Це така форма терапії завдяки мистецтву. Допомога у переосмисленні усього цього, аби більше таке не повторялося у будь-якому іншому місці, - сказав журналіст «Бєлсату» Антон Цялежнікау.

Саме ці два фільми польських та білоруських журналістів про війну в Україні здобули головні нагороди журі цьогорічного IV Фестивалю мистецтва факту. Варто відзначити, що цьогоріч у конкурсі взяли участь більше 120 відеоробіт.

Читайте також: В аеропорту Лейпцига загорілася українська «Мрія» (відео)
Читайте також: Саакашвілі створює нову політичну силу
Читайте також: На «Рошені» відмовляються виконувати декомунізацію