Політика
21 березня 2017
Нардеп назвав чотири причини відтермінування угоди з МВФ
Роман Семенуха також повідомив, чому досі неопублікований текст меморандуму з МВФ.
news-image

Гройсман ухилився від відповіді, коли під час пленарного засідання я запитав його, чому досі неопублікований текст меморандуму з МВФ. Про це повідомив журналісту "Єдність" у кулуарах парламенту народний депутат Роман Семенуха.

Я прошу у Гройсмана оприлюднити меморандум. Він відповідає: "Не переживайте, все добре". Це неповага. Але, не лише через те, що він не хоче говорити. Гройсман є заручником і не може говорити, - зазначив нардеп.

На думку Романа Семенухи, питання оприлюднення меморандуму пов'язане, зокрема, з призначенням аудитора НАБУ, проблемами антикорупційного суду і, також, з Приватбанком. Та, крім того, з непопулярними речами, такими, як земельна реформа та підвищення пенсійного віку.

Чого ховають угоду з МВФ? Бо немає публічної дискусії: чому акціонери Приватбанку не підтверджують кредит своїм майном чи грошима. Друге - думаю, є величезна дискусія щодо антикорупційного суду. Третє - скандал по НАБУ. На перший погляд, це не є фінансовим питанням, але насправді - то безпосередньо фінансове питання. Як тільки у нас почнуть саджати за ґрати топ-чиновників за корупцію, це викличе ефект доміно, і це напряму вплине на кеш-флоу держави. Четверте - важливо обрахувати економічний ефект від всього, що пов'язано з блокадою окупованих територій, - наголосив нардеп.

Також, за джерелами парламентарія, є чотири причини відтермінування розгляду угоди МВФ з Україною. І це не пов'язано виключно з наслідками блокади.

Є чотири вимоги, які наразі є дискусійними: антикорупційний суд, "розбірки" по аудитору НАБУ; вплив на кеш-флоу несплати податків, втрата податків по підприємствах, які були на окупованій території. І, четверте, найголовніше, про що мовчать – це питання, що виникли після приватизації Приватбанку, - повідомив нардеп.


Як зауважив Роман Семенуха, загальна сума збитків по Приватбанку, за різними оцінками, 150-160 млрд гривень. З них 122-123 млрд Україна випустила облігаціями внутрішньої державної позики.

Відповідно решту суми держава має якось дофінансувати. Я так розумію, це одна з вимог МВФ - колишні акціонери Привату мають покрити цю суму своїм майном або грошима. Очевидно, колишні акціонери, як завжди, нічого не хочуть платити. Це означає, що ми всі з вами маємо з бюджету закрити цю цифру. І ця цифра точно буде впливати на кеш-флоу поточного року, тобто платіжний баланс України. А це, беззаперечно - один із показників, який є у системі розрахунків МВФ, - вважає політик.


Нардеп не виключає, якщо МВФ пішов на перерахунок та взяв паузу, то, ймовірно, текст меморандуму може бути змінено.
Загалом відтермінування траншу МВФ може затягнутися до кінця березня,

Але все залежить він вирішенням вищезазначених питань, - підсумував Роман Семенуха.

 

Читайте також: Держава почала «турбуватись» лише тоді, коли на окупованих територіях віджали підприємства олігархів - нардеп
Читайте також: Парубій начебто був на Майдані, а продовжує у парламенті традиції Януковича - Єгор Соболєв
Читайте також: Парасюк сам позбавить себе недоторканності - нардеп