Політика
19 вересня 2017
Нардеп Шуфрич відвідав Угорський Парламент та підтримав «стурбованість» Угорщини щодо українського Закону про освіту
Нардеп зустрівся з Віце-прем'єр-міністром Угорської Республіки Жолтом Шемьєном.
news-image

Нардеп Нестор Шуфрич на запрошення уряду Угорської Республіки відвідав відкриття чергової сесії Угорського Парламенту. Про це прес-служба нардепа повідомила на сторінці у Фейсбуці, передає «Є!»
У повідомленні йдеться, що перед засіданням парламенту пан Шуфрич зустрівся з Віце-прем'єр-міністром Угорської Республіки Жолтом Шемьєном. Зокрема, під час зустрічі обговорювався новий Закон про освіту, проголосований Верховною Радою України.

"Віце-прем'єр-міністр зазначив, що даний закон грубо зневажає права угорського населення в Україні і суперечить багатьом прийнятим міжнародним зобов'язанням Української держави. Відразу після прийняття цього закону Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що Угорщина зі свого боку буде ветувати всі питання, що стосуються України, до врегулювання цього питання", - пише прес-служба.

Також повідомляється, що виступаючи в парламенті, Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан приділив окрему увагу питанню прийняття цього закону в Україні.

«Віктор Орбан поставив питання: чим заслужили таке ставлення угорські діти (етнічні угорські діти, які проживають на території України і є українськими громадянами - прим. прес-служби), яким заборонили отримувати освіту рідною мовою? І чим заслужили це їхні батьки? », - каже Шуфрич.

Як пише прес-служба, "Нестор Шуфрич повністю поділяє стурбованість уряду Угорщини щодо можливості вчитися громадянам України, які за національністю є угорцями, рідною мовою в Україні".
 

«Вважаю, що цей закон грубо порушив цілий ряд норм Конституції, включаючи 10 статтю і обов'язково має бути ветований Президентом, якщо останній дійсно дотримується принципів прихільності до європейських цінностей, а не лише декларує це. Залежно від дій Президента і влади, я впевнений, буде адекватна реакція як всередині України, так і за її межами. Сподіваюся, що Президент сам врегулює це питання, і мені з моїми колегами не доведеться звертатися до Конституційного суду щодо визнання окремих статей Закону «Про освіту» такими, що не відповідають Конституції », - заявив Н естр Шуфрич.