Суспільство
17 жовтня 2017
Угорщина не зможе підняти освітнє питання на сесії Ради асоціації Україна-ЄС без згоди Києва, – посол
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто пообіцяв, що ініціює розгляд питання порушення Україною Угоди про асоціацію через закон про освіту на наступному засіданні Ради Асоціації Україна-ЄС.
news-image

Питання щодо мов національних меншин у порядку денному наступної сесії Ради асоціації Україна – ЄС може з’явитися лише за узгодженням із українською владою, пише «Є!» з посиланням на Європейську Правду.

Про це голова представництва України при ЄС Микола Точицький розповів у коментарі "Радіо Свобода", який оприлюднено на Facebook-сторінці місії України при ЄС.

Порядок денний узгоджують обидві сторони, наголосив Микола Точицький.

"Ми впевнені, що закон "Про освіту" не становить порушень жодних міжнародних зобов’язань, ні відповідних конвенцій Ради Європи, ні Угоди про асоціацію. Саме тому ми й подали цей закон на розгляд Венеціанської комісії. Україна готова до конструктивного діалогу, натомість, угорська сторона обрала шлях шантажу і політизації", – заявив український дипломат, коментуючи заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто.

Угорський міністр, вважає Точицький, "очевидно керується передвиборчим процесом, який розпочався в їхній країні".

"Це стало питанням номер один для того, щоб перенести внутрішні проблеми на зовнішній вимір. Я вважаю, що це абсолютно нелегітимно", – додав представник України.

У понеділок міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто пообіцяв, що ініціює розгляд питання порушення Україною Угоди про асоціацію через закон про освіту на наступному засіданні Ради Асоціації Україна-ЄС, яке відбудеться в грудні.

Раніше уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Читайте також:Заяви Угорщини про освітній закон – це розповідь повії про цноту, – Береза