Суспільство
24 листопада 2017
Сало з початку року подорожчало майже вдвічі
На думку експертів такий різкий стрибок цін пояснюється збільшенням попиту, в той час, як виробництво сала скоротилося.
news-image

Стратегічний продукт українців – сало, з початку року подорожчало на 68%, а в деяких регіонах ціни на нього підскочили вдвічі. Так, в Києві зараз за кілограм сала просять в середньому 125 грн.,  в Одесі — 87,9 грн., в Миколаїві —  71,96 грн., повідомляє «Є!» з посиланням на landLord.

На думку експертів такий різкий стрибок цін пояснюється збільшенням попиту, в той час, як виробництво сала скоротилося. Основними постачальниками цього продукту в Україні є домогосподарства, бо «промисловці» здебільшого вирощують м’ясні породи свиней.

«Тримати свиней стає невигідно. Селянам доводиться купувати дорогі корми, отже собівартість продукції, в тому числі і сала, різко зросла», — пояснив UBR.ua директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

До того ж багато українців відмовились від надто дорогої яловичини та свинини і «перейшли» на сало, яке на початку року було дешевше м’яса на 40%.

Щоправда влітку ціни на сало почали впевнено зростати, а в листопаді – зрівнялися з вартістю свинини. А в Києві воно вже коштує дорожче свинини.

«Поголів’я свиней скорочується і найближчим часом зростати не буде. Якщо зважати на те, що свиня в домогосподарстві вирощується щонайменше рік, то в 2018-2019 роках дефіцит сала внутрішній виробник покрити не зможе. Залишається розраховувати тільки на експорт », — пояснив Дорошенко.

Дійсно, за даними Держстату, станом на 1 вересня 2017 року поголів’я свиней в Україні скоротилося майже на 10% до 6,7 млн ​​голів у порівнянні з тією ж датою 2016 року. З них 3,45 млн — поголів’я сільгосппідприємств. Якщо сало зникне з полиць магазинів та ринків, його стануть завозити з за кордону.

«Ми можемо купувати сало в Польщі або Німеччині. Там вирощують відповідні породи свиней — не ми одні в Європі любимо сало. Більш того, там їх виробляють промисловим способом. А значить европейське сало буде дешевше нашого», — відмітив Дорошенко.

Читайте також:Сало визнали кориснішим за оливкову олію

Читайте також:Мешканцям Виноградаря радять не пити воду з-під крана