Суспільство
16 грудня 2017
Норвегія першою у світі відмовилася від FM-радіо і перейшла на цифрове аудіомовлення
Більшість норвежців незадоволена відмовою від FM-мовлення.
news-image

Норвегія 13 грудня першою у світі повністю відмовилася від FM-мережі на користь цифрового радіо, повідомило місцеве видання Fremover, передає «Є!».

Перехід на цифрове аудіомовлення у форматі DAB у країні почали в січні цього року. Останні FM-станції відключили в північних регіонах, зазначило The Local.

Влада Норвегії заявляє, що DAB дешевше в обслуговуванні, пропонує кращу якість звуку, ширше охоплення, дає змогу слухачам стежити за програмами, які вони пропустили.

Проте дві третини громадян Норвегії, згідно з опитуваннями, незадоволені відмовою від FM-мовлення. Вони побоюються, що їх може бути позбавлено доступу до попереджень про надзвичайні ситуації (при недостатній потужності трансляції сигнал DAB зникає повністю, а FM залишається доступним, хоч і з перешкодами). Також норвежці скаржаться на необхідність купувати дорогий адаптер для прийому цифрового радіо, писала "Медуза".

Частка норвежців, які щодня слухають радіо, протягом останнього року скоротилася на 10%, а громадська телерадіокомпанія NRK утратила 21% своєї аудиторії.