Події
19 грудня 2017
Україна звернеться до НАТО через приїзд на Донбас сербських найманців, – Фріз
Група найманців-сербів прибула на тимчасово непідконтрольну територію і приєдналася до бойовиків самопроголошеної ДНР.
news-image

Україна подасть звернення до Парламентської Асамблеї НАТО у зв'язку з приїздом на Донбас громадян Сербії, що приєдналася, за інформацією Штабу АТО, до бойовиків "ДНР". Про це на своїй сторінці у Facebook написала голова постійної української делегації в ПА НАТО Ірина Фріз, повідомляє «Є!» з посиланням на 112.

"Готуємо з цього приводу звернення від нашої делегації в Парламентську Асамблею НАТО. Впевнена, що необхідно звернутися до всіх міжнародних інституцій з інформуванням про ганебний факт участі сербських найманців на стороні маріонеток Кремля проти нашої держави", - написала нардеп.

Також Фріз висловила впевненість, що дії сербів викличуть відповідну реакцію міжнародного співтовариства.

"А з боку сербської влади до відкритих 45 виробництвам воюючих проти сербських найманців на Донбасі додадуть чергових прихильників "російського світу", зокрема, ватажка Деяна Берича, позивний "Деки", - резюмувала Фриз.

Раніше в Штабі антитерористичної операції заявили про те, що група найманців-сербів прибула на тимчасово непідконтрольну територію і приєдналася до бойовиків самопроголошеної "ДНР". Очолює групу Деян Беріч (позивний "Декі"), який вже неодноразово приїжджав на Донбас і воював у складі незаконних збройних формувань. Про чисельність прибулих найманців поки інформації немає.

Нагадаємо, скандал між Україною і Сербією розгорівся восени цього року. Посол України в Сербії Олександр Александрович в інтерв'ю BIRN акцентував увагу громадськості на те, що влада Сербії нічого не робить для того, щоб її громадяни припинили брати участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків. На думку посла, сербська влада не вирішує цю проблему і не притягує найманців до відповідальності. В СБУ звернули увагу на той факт, що на Донеччині з початку АТО в 2014 році воювали понад 300 громадян Сербії, опублікували дані про шість сербських найманців, які брали участь у бойових діях проти сил АТО у складі приватної військової компанії "Вагнер".

За заявою Александровича, Україна не раз інформувала сербську владу про проблему. Коли чинний президент Сербії Олександр Вучич був прем'єр-міністром, він підтверджував участь сербських найманців у конфлікті на сході України і закликав їх повернутися додому. У 2014 р. в Сербії був прийнятий закон, що забороняє її громадянам брати участь у зарубіжних конфліктах. Однак пізніше президент Сербії стали дотримуватися пасивної позиції. У жовтні цього року він констатував, що не знає, що можна ще зробити для вирішення проблеми.

Сербський уряд у 2009 році підписав перший документ індивідуальної програми партнерства з НАТО, в якому позначено галузі співробітництва, в яких Сербія може приймати участь. Співпраця з цим планом йде до цих пір. Навесні цього року Вучич заявив, що Сербія ніколи не планувала ставати членом НАТО і причина цього – військова операція НАТО проти Союзної Республіки Югославії 1999 року. Варто відзначити, що Сербія веде військово-технічне співробітництво і з Москвою.

Читайте також:Київ хоче домовитися про припинення вогню на свята