Політика
7 лютого 2015
В Мюнхені Сергію Лаврову стало не до сміху (відео)
Главі МЗС РФ влаштували вкрай непривітний прийом в Мюнхені
news-image

Виступ міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова на Міжнародній конференції з безпеки в Мюнхені ознаменувався скандалом: делегати з ряду західних країн відреагували на його промову гучними глузуванням і вигуками. Сергій Лавров відреагував стримано, передає Є! Єдність.інфо з посиланням на kommersant.ru

До Сергія Лаврова на конференції в Мюнхені виступала Ангела Меркель: мову канцлера ФРН шість разів переривали бурхливими оплесками. Голосніше за все учасники форуму плескали, коли пані Меркель привітала президента України Петра Порошенка, який сидів у першому ряду.

Читайте також: Порошенко привіз до Мюнхена паспорти солдат РФ, які «заблукали» в Україні (відео)

Глава МЗС РФ почав свій виступ з констатації того, що «події останнього року підтвердили справедливість попереджень Росії щодо наявності глибоких, системних проблем в організації європейської безпеки і в міжнародних відносинах в цілому». «Конструкція стабільності, яка спирається на Статут ООН і гельсінські принципи, давно підірвана діями США і їх союзників в Югославії, Іраку та Лівії, розширенням НАТО на Схід, створенням нових розділових ліній,- наголосив Сергій Лавров.- Проект побудови "загальноєвропейського дому" не відбувся саме тому, що наші партнери на Заході керувалися не інтересами зведення відкритої архітектури безпеки при взаємній повазі інтересів, а ілюзіями і переконаннями переможців у "холодній війні".

За словами російського міністра, «має місце кульмінація курсу західних країн на збереження будь-якими засобами свого домінування в світових справах, на захоплення геополітичного простору в Європі, який проводився протягом останньої чверті століття». «Від країн СНД, наших найближчих сусідів, пов'язаних з нами століттями в економічному, гуманітарному історичному, культурному і навіть у сімейному плані, вимагали зробити вибір - або з Заходом, або проти Заходу»,- сказав Сергій Лавров.



Глава МЗС РФ оголосив: «На кожному етапі розвитку кризи США, а під їх впливом і Європейський союз - робили кроки, що ведуть до ескалації. Так було, коли ЄС відмовився обговорювати з участю Росії наслідки введення в дію економічний блок угоди про асоціацію з Україною, а потім був прямо підтриманий державний переворот, а до цього - антиурядові заворушення. Так було і коли західні партнери раз за разом видавали індульгенції київським властям, які замість виконання обіцянок про початок загальнонаціонального діалогу почали масштабну військову операцію, оголосивши "терористами" своїх громадян, не згодних з антиконституційною зміною влади і розгулом ультранаціоналістів".

Читайте також: Київ повинен сам вести переговори з ДНР і ЛНР - Лавров


За його словами, в Москві не розуміють чому в «створенні представників Заходу на Україну не поширюються універсальні принципи врегулювання внутрішніх конфліктів, які передбачають, перш за все, інклюзивний політичний діалог між протагоністами». «Чому у випадках, наприклад з Афганістаном, Лівією, Іраком, Єменом, Малі, Південним Суданом, наші партнери наполегливо закликають уряди домовлятися з опозицією, з повстанцями, в окремих випадках - навіть з екстремістами, а щодо українського кризи чинять інакше, фактично потураючи силової операції Києва, аж до виправдання або спроб виправдати застосування касетних боєприпасів»,- запитав Сергій Лавров.

У висновку своєї промови російський міністр підкреслив, що українська криза «не може бути врегульована за допомогою військової сили», і висловив надію, що переговори, які відбулися в п'ятницю в Москві за участю президентів РФ і Франції, а також канцлера ФРН, принесуть результат. «Є всі можливості досягти результатів і узгодити рекомендації, які дозволять сторонам реально розв'язати цей конфліктний вузол», - сказав Сергій Лавров.

Далі учасникам конференції надали можливість задати російському гостю декілька питань. І тут трапився скандал. Слово взяв голова Комітету Європарламенту із зовнішньої політики Ельмар Брок, який заявив, що, приєднавши Крим, Росія порушила ключові міжнародні норми. Сергій Лавров відповів, що в Криму все відбулося відповідно до Статуту ООН. «У Статуті ООН є кілька принципів, і право націй на самовизначення стоїть на ключовому місці, а територіальна цілісність, суверенітет повинні поважатися», - сказав міністр. У цей момент Ельмар Брок і багато інших делегатів із західних країн почали голосно сміятися, супроводжуючи глузування гострими коментарями. Серед учасників конференції - понад 20 глав держав і урядів і близько 60 міністрів закордонних справ і оборони.

Сергій Лавров відреагував стримано: звертаючись до Ельмару Броку, він сказав, що коли той ставив запитання, йому теж було смішно, але він стримався.

Читайте також: «Сценарій нам відомий - буде війна», - Олланд пригрозив війною


Далі він звернув увагу на демонстрування Заходом в кримському питанні «подвійних стандартів». «У Косово ніякого референдуму не було»,- нагадав глава МЗС РФ, додавши: «Німеччина також об'єднувалася без референдуму. Ми були активними прихильниками цього». На ці слова західні делегати відреагували ще більшим несхваленням: вони почали свистіти і вигукувати заперечення. Здавалося, що Сергій Лавров ось-ось покине сцену, проте він не став цього робити, а лише сухо зазначив, що «над позицією Росії можна сміятися - сміх подовжує життя».

На відео цей інцидент зображений з 23:25