Події
20 березня 2018
Угорщина пригрозила Україні блокувати зустрічі на рівні ЄС та НАТО через закон про освіту
На засіданні Ради ЄС глава МЗС Угорщини попросив європейських міністрів «не бути осторонь», коли, за його переконанням, «Україна здійснює порушення міжнародного права».
news-image

Будапешт вимагає від Києва відкласти реалізацію закону про освіту до 2023 року. Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт вимагає від Києва внести зміни до закону про освіту і відкласти його реалізацію до 2023 року, інакше блокуватиме важливі для України зустрічі на рівні ЄС і НАТО.

Про це він сказав журналістам у рамках участі у Раді ЄС на рівні міністрів закордонних справ, пише «Уніан», повідомляє «Є!».

«Що стосується України, Угорщина не має в своєму розпорядженні інших інструментів, ніж блокувати міжнародні, європейські та євроатлантичні прагнення України», - підкреслив Сійярто.
«Відповідно, Угорщина також не підтримуватиме проведення зустрічі міністрів оборони ЄС-Україна, запланованої на квітень, та саміту НАТО-Україна, запланованого цього літа», - додав глава МЗС.

Він зазначив, що Угорщина підтримає проведення цих зустрічей лише в тому разі, «якщо Україна виконуватиме свої міжнародні зобов'язання та умови щодо задоволення прав угорської національної меншини на Закарпатті».

Також на засіданні Ради ЄС глава МЗС Угорщини попросив європейських міністрів «не бути осторонь», коли, за його переконанням, «Україна здійснює порушення міжнародного права».

Водночас Сійярто закликав європейських міністрів «чітко заявити, що дотримання міжнародного права є однією з передумов для подальшого прогресу та підтримки на шляху до європейської інтеграції».

«Той факт, що така країна, як Україна займає геополітично важливу позицію, не означає, що вона звільнена від дотримання міжнародного права або від її зобов'язання захищати меншини, які проживають на її території», - зауважив міністр закордонних справ Угорщини.

В останньому листі до посадовців Євросоюзу та генерального секретаря НАТО, Сійярто наголосив, що «Угорщина охоче повернеться до позиції підтримки України, якщо Київ гарантуватиме, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року і що до його тексту будуть внесені відчутні зміни».

Також він сказав, що Україна має провести необхідні консультації з угорською меншиною і лише після досягнення домовленостей з нею втілювати цей закон на основі таких консультацій.

«Угорщина і Європейський Союз розраховують, що Україна втілить рекомендації Венеційської комісії, проконсультується з національними меншинами та серйозно прийме заборону на усунення існуючих прав. Тому переговори з угорською національною меншиною мають розпочатися і реалізація українського освітнього закону має бути призупинена», - додав Сійярто.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Конституційного суду України про скасування мовного закону «Ківалова-Колесніченка» є «брутальною атакою» української влади на право меншин розмовляти рідною мовою.

Натомість представниця Єврокомісії вважає, що критика українського закону про освіту «непропорційно роздмухана».