Події
25 травня 2018
Генпрокуратура оголосила про підозру в отриманні хабара екс-заступнику голови ДМС Пімаховій
Пімахова була звільнена з посади 21 березня.
news-image

Генеральна прокуратура України повідомила про підозру колишньому першому заступнику голови Державної міграційної служби (ДМС) Діні Пімаховій в одержанні неправомірної вигоди за сприяння в оформленні документів для отримання громадянства України громадянином РФ, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

"Уже колишньому заступнику голови Державної міграційної служби України 24.05.2018 року повідомлено про підозру у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України", - повідомила прес-служба Генпрокуратури у п'ятницю.

Ідеться про кримінальне провадження, що розслідується за фактом одержання неправомірної вигоди посадовими особами ДМС України за сприяння в оформленні необхідних документів для отримання громадянства України громадянином Російської Федерації (ч. 4 ст. 368 КК України - одержання неправомірної вигоди особою, яка займає особливо відповідальне становище).

У повідомленні не названо прізвище підозрюваного.

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2017 року в Державній міграційній службі України (ДМСУ) раніше повідомили про затримання агента НАБУ під час спроби надання хабара першій заступниці голови міграційної служби Д.Пімаховій.

"Протягом кількох місяців агент НАБУ ... неодноразово намагався спровокувати Д.Пімахову, пропонуючи великі суми хабарів за прийняття нею незаконних рішень щодо легалізації в Україні громадян В'єтнаму та Ірану, яких навіть не існувало насправді", - заявили у відомстві.

За інформацією ДМСУ, Д.Пімахова звернулася із заявою до правоохоронних органів про те, що їй намагаються передати хабара, після чого правоохоронці провели комплекс оперативно-розшукових заходів щодо документування злочинної групи.

"В результаті під час спроби передати першу частину хабара сумою тис. агента НАБУ затримали на місці скоєння злочину співробітники СБУ. Злочинні дії агента НАБУ щодо провокування підкупу посадової особи підпадають під відповідальність, передбачену ст. 370 Кримінального кодексу - "провокація підкупу", - повідомили у відомстві.

У НАБУ заявили, що ніколи не провокували жодного з чиновників ДМСУ на хабар, а Генпрокуратура та СБУ "незаконно втрутилися" в їхню спецоперацію, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання в ДМСУ, затримавши 29 листопада їхнього детектива, котрий працював під прикриттям. На переконання НАБУ, насправді має місце "спланована диверсія" стосовно працівників бюро і САП, реалізована СБУ та санкціонована генпрокурором.

У середині грудня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявив, що кримінальне провадження стосовно Д.Пімахової було відкрито, але до логічного завершення його не буде доведено через проведену СБУ спецоперацію.

У січні 2018 року співробітники НАБУ провели обшуки в квартирі Д.Пімахової з метою пошуку та вилучення грошових коштів, імовірно, отриманих як неправомірна вигода.

21 березня Кабінет Міністрів звільнив першого заступника голови ДМС Д.Пімахову.

Читайте також: Чиновниця ДМС розповіла, як детектив НАБУ втирався до неї в довіру