Суспільство
19 червня 2018
Столичні патрульні не будуть розганяти ромів - Юрій Зозуля
Поліцейський зазначив, що факт перебування людини чи групи людей у лісі не є незаконною дією.
news-image

Начальник управління патрульної поліції Києва Юрій Зозуля заявив, що правоохоронці не братимуть участь у знесенні поселень ромів на території столиці. В інтерв’ю виданню DreamKyiv, чиновник зазначив, що факт перебування людини чи групи людей у лісі не є незаконною дією і не підпадає під категорію правопорушення, передає «Є!» із посиланням на UА.news.

«Не може патрульний, просто за фактом звернення громадянина, приїхати і сказати: «Забирайтесь, роми, геть, бо містяни не хочуть, щоб ви тут були», а тим більше почати трощити їхнє майно. Якщо є повідомлення про крадіжку, грабіж, наркотики – цей факт має знайти підтвердження, і за нього понесе відповідальність конкретна особа, а не все поселення.

Завдання патрульних – відреагувати: ми приїздимо, припиняємо правопорушення, надаємо первинну кваліфікацію та викликаємо відповідні служби (слідчо-оперативну групу, соціальних працівників тощо)»

Він також зазначив, що «наведення ладу в парку – це завдання власників території, районної державної адміністрації чи «Київблагоустрою», на чиєму балансі вона перебуває».
«Якщо балансоутримувачі бояться нападу – вони попередньо звертаються до нас з проханням надати підтримку. Не питання – туди виїжджає патруль, унеможливлює або припиняє напад, можливо, когось затримує, створює безпечні умови для подальшої роботи комунальників. Але ми не будемо допомагати їм знищувати майно. З чого люди взяли, що поліцейські мають когось розганяти? Завдання поліції – реагувати на правопорушення»

Юрій Зозуля також підтримує комплексне вирішення проблеми. На його думку, столична мерія повинна проявити ініціативу та створити робочу групу із залученням різних структур (міграційних, ювенальної превенції, соціальних працівників, благоустрою), де кожному буде визначена зона відповідальності. Також він зазначив, що до Управління патрульної поліції не надходила пропозиція від КМДА з проханням долучитись до такої групи.

Читайте також: Поліція Києва відкрила кримінальне провадження щодо активістів, які розтрощили табір ромів у Голосіївському парку